Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så bildas dimman där älvorna dansar

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Frost bildas oftast vid högtryckslägen med klart eller nästan klart väder och bara svaga vindar.

Annons

Under natten strålar då värmen från jorden och luftskikten närmast markytan ut mot rymden. Frost bildas när temperaturen sjunker så mycket att den går under noll grader. Dagg bildas på samma sätt men då håller sig temperaturen över noll grader. Huvuddelen av den här avkylningsprocessen sker i markytan och det är luften i det lägsta skiktet som avkyls mest.

Det finns alltid vattenånga i luften och när luften avkyls på natten når den ofta den temperatur där den inte kan innehålla mer vattenånga. Detta kallas mättnadstemperaturen och då kondenseras ångan till vattendroppar och det bildas dagg. Om avkylningen sedan fortsätter och sprider sig till den lägsta metern och vi når luftens mättnad där istället, kan det bildas låg dimma. Den består av vattendroppar som är så små att de inte faller ner utan svävar i luften. Det är ett fenomen som vi ofta ser på ängar på sommarnätter, när älvorna är ute och dansar...

Så jag kanske skulle ta och tänka om och byta namn efter årstid eller säsong! Lisa Frost under de perioder när temperaturen kan gå ner under noll grader på natten och Lisa Dagg eller Dimma under resten av året!

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons