Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här tycker partierna om subventionering av vård utomlands

Ska det bli lättare att få ersättning för vård utomlands?

Annons

S: Alla bidrar till vården genom skatter, därför är det viktigt att det inte skapas en gräddfil där vissa väljer att åka utomlands och skicka räkningen i till landstinget. Det behövs ett förhandsbesked av planerad vård utomlands.

KD: Ja, patienter bör, utan onödig administration, kunna välja vårdgivare i hela landet och EU/ESS-området.

V: Det viktigaste är att landstinget kan erbjuda en bra och tillgänglig vård. De få gånger vård utomlands behövs ska det vara enkelt och patienten ska inte behöva lägga ut pengar själv i väntan på ersättning från landstinget.

C: Ja.

MP: Det är viktigt att vårdens resurser går till dem som har störst behov. Då bör planerad vård utomlands, som man vill få finansierad av det allmänna ,beviljas i förväg.

FP: Ja, patienten som står i centrum och ska ha rätt till god vård i rätt tid. Dessutom gynnar denna möjlighet även de patienter som inte vill eller kan söka vård utanför Sveriges gränser när köer kan kortas och konkurrensen kan bidra till att förbättra den svenska sjukvården ytterligare.

M: Ja.

SD: I de fall sjukvården misslyckats med sitt uppdrag att ge rätt vård inom rimlig tid skall vårdkostnaden för utlandsvård aldrig hamna på den vårdsökande. Reglerna för vad som gäller vid ersättning för vård utomlands måste förenklas till förmån för patienten.

Mer läsning

Annons