Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska socialsekreterarnas situation bli bättre

Högre lön och fler administrativa tjänster. Det är politikernas sätt att få till en bättre arbetssituation för socialsekreterarna.

Annons

Socialsekreterarnas arbetssituation har diskuterats över hela landet. Arbetsbelastningen är för hög och många överväger att byta yrke. Men det görs försök att underlätta för socialsekreterarna. På en presskonferens i dag presenterades några punkter för en bättre arbetssituation. Själva beslutet tas i morgon  på socialnämnd östers och socialnämnd västers möten men klart är att:

*Det lönetillägg på 2000 kronor som utredningsenheten haft permanentas och även mottagningsenhetens personal får samma lönetillägg. Syftet är att höja yrkets status.

*Sex administrativa tjänster tillsätts och en transportör. Tjänsterna ska på olika sätt avlasta socialsekreterarna som lägger en hel del tid på exempelvis bokningar, som andra kan göra, och att skjutsa folk till olika ställen.

*Man vill också stärka det förebyggande arbetet. Bland annat införs så kallat ”öppet intag” där missbrukare lättare ska kunna få stöd utan att första behöva uppsöka socialsekreteraren.

*Olika nya IT-lösningar införs som förenklar arbetet, bland annat vill man ha system som gör det lättare att boka och ta emot besök.

Socialtjänsten har fått fyra miljoner extra som ska användas bland annat till de här satsningarna, resten tas från den befintliga budgeten.

– Det är ett stort pussel att lägga för att få fram pengarna till det här men det här är prioriterat och en tydlig satsning som vi gör, säger John Johansson (S), ordförande för socialnämnd öster.

NA har tidigare skrivit om krisen inom Socialtjänsten. 

Mer läsning

Annons