Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så stort är kommunens tålamod med slarviga politiker

Kommunen har gång på gång skjutit upp redovisningen av hur Örebros förtroendevalda skött sina intyg runt förlorad arbetsinkomst. Partierna har däremot kunnat få listor över vilka fritidspolitiker som ännu inte lämnat in godkända intyg.

Annons

”Vi vet att NA är ute efter listan och kommer att göra en artikel om den. Det skulle vara mycket olyckligt om det finns socialdemokrater som inte gjort rätt för sig.”

Så skriver Socialdemokraternas ombudsman Dennis Begic i ett brev till dessa personer. Han påtalar både att den förtroendevalde kan bli återbetalningsskyldig och risken för negativ publicitet: ”Det skadar både partiets och alla förtroendevaldas trovärdighet”.

Den granskning NA gjorde i maj i år visade att flera pensionärer fått ersättning för förlorad arbetsinkomst som fritidspolitiker, men också flera andra brister. Bland annat hade bara ett fåtal lämnat in intyg om faktiska löneavdrag från sin arbetsgivare. Kommunen krävde då att samtliga fritidspolitiker skulle lämna in nya och kompletta intyg senast den 19 juni. När intygen inte kommit in gavs ett nytt stoppdatum: den 6 oktober.

Elva dagar efter stoppdatumet är det fortfarande frågetecken runt ett 50-tal politikers intyg, men kommunen vill inte berätta något om detta för NA. Inte heller vill kommunen prata om vilka listor som lämnats till partierna.

– De underhandskontakter vi haft är inte så intressanta, tycker jag. Jag skulle vilja redovisa när vi är klara i stället, säger kommunens kanslichef Ingagreta Carneland Hörnström.

När NA begär ut den skriftliga information som gått ut från Örebro kommun till de politiska partierna är svaret att detta inte är offentlig handling, men NA välkomnas att begära skriftligt beslut för att kunna överklaga.

Men Socialdemokraternas Dennis Begic fick alltså ut uppgifterna om vilka S-politiker som saknade rätt intyg. Efter sommaren kontaktade han kommunen och har sedan dess påmint ett 15-tal personer via brev och mejl. Dennis Begic påpekar också att i en del av fallen hade intyg lämnats in på möten, men inte blivit registrerade.

Dröjsmålet för kommunens genomgång motiveras av kommunens kanslichef Ingagreta Carneland Hörnström med att det kommit många frågor och även blivit en dialog runt hur uppgifterna ska redovisas. Dessutom tar det tid att gå igenom och sammanställa materialet.

– Vi vill vänta tills vi har hela bilden. Vi hör av oss när vi är klara, säger Ingagreta Carneland Hörnström.

Hur mycket tålamod ska kommunen ha med att förtroendevalda lämnar in rätt intyg?

– Jag vill inte göra en sådan bedömning. När sammanställningen är klar berättar jag gärna det för dig.

Kommer ni helt enkelt ha tålamod tills alla lämnat in?

– Det får ju sammanställningen visa då.

När kommer redovisningen att vara klar?

– Så fort som möjligt, det är vad jag kan säga.

Dennis Begic anser att tålamodet med politikerna ska vara ”rimligt”.

Du påpekar i brevet att NA kan skriva – handlar det viktiga om etik eller risk för negativ publicitet?

– Etik först och främst. Men det är också viktigt att de här personerna förstår att det kan skrivas om det här.

Hade ni legat på lika mycket utan den risken?

– Absolut. Varje förtroendevald har ett eget ansvar, men inom S har vi förtroendekontrakt och går igenom vikten av etik. Men vi visste ju inte om detta förrän ni började skriva.

Samtidigt tycker Dennis Begic att kommunen borde ha agerat direkt i januari–februari när intyg inte kom in.

– Reglerna måste också vara klara och tydliga så att de blir enkla att följa.

Mer läsning

Annons