Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg inget om julgranskulorna...

Det börjar bra. ”Många tycker att det här lagret är spännande. Vi har haft både riksdagsledamöter och landshövdingen på besök”, säger vd strax efter han tagit emot vid ytterdörren.

Annons

Det ligger helt i linje med hur jag uppfattat saken: Det är ovanligt (och) spännande att det i Kumla finns ett stort lager med små granar.

Till våren ska de planteras på en föryngringsyta som det heter på skogsbyråkratsvenska, eller på ett kalhygge om man väljer att använda vanlig svenska.

Med tanke på vilken högtid som står för dörren är upplägget för min artikel redan klart. Julgranar! Troligen ska några av de späda plantorna i Kumla om fem-sex år bli julgranar. Jag hinner fundera en del på hur man formulerar det på ett snitsigt sätt medan vd Jens hämtar kaffe i plastmugg.

Först står det klart att julgranskopplingen blir svår. Det som förvaras i lagerbyggnaden strax intill kan inte jämföras med de snabbväxande danska barrträd som ska glädja oss fram till tjugondedag Knut.

Här handlar det om nykläckt gran och fur som ska säkra framtida jobb för svenska sågverk och pappersbruk. Där julfiraren söker många grenar att hänga kulor i är det bättre för den som vill tjäna kulor på fullvuxna granar att ha så lite grenar som möjligt. I lagret finns alltså högkvalitativt grenverk som absolut inte bör blandas ihop med ett barrfällande julklappsparaply.

Men det är inte bara politik som är det möjligas konst, det är även journalistik. Skippa julspåret tänker jag för mig själv. Det kan ändå bli bra, inte minst blir det maffigt med bilder på ändlösa rader av pyttebarrträd.

Med en enda replik så ändras hela reportaget. ”Ni kommer inte att kunna få se några plantor.”

Det är inte bara julklappar som kommer i kartonger, det gör även små barrträd. Vad hade jag trott egentligen? Yviga plantor i backar, som smidigt ska ut och in från ett lager?

Så jobbet blev inte som vi hade räknat ut det. Skrivbordsprodukten blev något annat – det som ni kan läsa och se här intill. Bildlösningen blev i stort sett barrfri och utan koppling till den stundande helgen.

Att kollega Kempe och jag hade med oss julgranskulor i bilen, som vi tänkt hänga i smågrenarna för att få extra bra julstämning i bilderna, behöver ju ingen få reda på ...

Mer läsning

Annons