Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtal bästa vapnet

Batonger och pepparsprej är inte personalens bästa vapen. Rutiner, utbildning och människokännedom är det som gäller.
– Den här arbetar vi mest med, säger Richard Almgren på häktet i Örebro och pekar på sin mustaschprydda mun.

Annons
Sällsynt med våld . På häktet i Örebro är våld mellan intagna och personal något som förekommer ytterst sällan, konstaterar Sören Englund, Johan Åqvist och Richard Almgren.

Häktet är en farlig miljö där människor som mår mycket dåligt hålls inlåsta. Hot och våld mot personalen förekommer. Ändå är måndagens överfall på den 24-åriga vårdaren på häktet i Flemingsberg en exceptionell händelse.

Den bilden bekräftas av Sören Englund, chef för häktet i Örebro.

– Jag kan inte påminna mig när det senast hände att någon i personalen blev skadad av en intagen, säger han.

Mycket ovanligt

Det är även mycket ovanligt att personalen tvingas ta till våld mot de intagna.

– Varje gång det sker har vi misslyckats, konstaterar Englund.

På häktet i Örebro finns 63 platser. För varje intagen görs en riskbedömning där man tittar bakåt i tiden. Tidigare domar och om den intagne har en våldsam bakgrund är sådant som är centralt vid dessa bedömningar.

– Många tror att det brott de misstänks för är avgörande. Men det är oftast inte viktigaste, utan det är hur personen i fråga förhåller sig till oss. Uppträder någon hotfullt, ja då sätter vi in en annan beredskap, säger vakthavande befälet Johan Åqvist.

Riskbedömningarna uppdateras hela tiden.

– Där är personalens observationer grundläggande. De läser av hur de intagna mår, säger Richard Almgren, ställföreträdande säkerhetsansvarig på häktet.

Personal får ta smällen

Negativa besked som att flickvännen har gjort slut eller att ett barn är sjukt kan mötas med ilska och aggressivitet. Då är det oftast personalen som får ta smällen.

Men våld är som sagt sällsynt, hot är däremot mer vanligt.

– Det förekommer hot, men ibland är det bara något de slänger ur sig. Men de hot som upplevs allvarliga polisanmäler vi alltid.

Kurser i självskydd

En del av personalen har tillstånd att bära pepparsprej och batong som skydd. Alla får gå kurser i självskydd. Med sköldar kan häktets insatsstyrka mota en intagen in eller ut ur cellen. Vissa situationer kräver fysisk styrka.

Men till största delen handlar säkerhetsarbetet på häktet om helt andra saker. Samarbetet med den egna sjukvården är väsentligt liksom den kontinuerliga utbildningen av personalen i exempelvis konflikthantering och etik. Bra rutiner är också mycket viktigt.

Samtal mest effektivt

Och i grunden handlar allt om att möta de intagna på ett värdigt sätt.

Richard Almgren pekar på sin mun:

– Den här arbetar vi mest med. Den är vårt viktigaste arbetsredskap, säger han.

Johan Åqvist håller med.

– Vi löser de flesta situationer genom samtal, konstaterar han.

Mer läsning

Annons