Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sändes hem med hjärtsvikt - dog

Läkaren trodde att patienten hade lunginflammation och skickade hem denne med antibiotika. Det var hjärtmuskelinflammation och svår hjärtsvikt och patienten dog.

Annons

Det var i augusti 2014 som patienten sökte läkarhjälp för hosta och feber på en vårdcentral i norra länsdelen.

Läkaren bedömde besvären som lunginflammation. Distriktsköterskan hade på eget initiativ tagit ett EKG men det tittade inte läkaren på. Fem dagar senare blev patienten inlagd på sjukhus med diagnosen myokardit (hjärtmuskelinflammation) och svår hjärtsvikt. Patienten avled.

Ärendet anmäldes enligt lex Maria. Nu har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, granskat fallet. Följande faktorer har bedömts; hur kommunikation/överrapportering inom vårdteamet fungerade, hur läkaren ser på sin gjorda bedömning och om det var ovanligt hård arbetsbelastning vid tillfället. Det var brister i kommunikation/överrapportering. Läkaren upplevde inte någon tveksamhet kring sin bedömning av patienten. Antalet patienter på vårdcentralen vid tillfället påverkade inte händelsen.

Dock finns riskfaktorer i form av olika störningsmoment vilket splittar läkarens möjlighet till fokus på varje enskilt ärende. Vårdcentralen har nu ändrat rutiner kring överrapportering och inför åtgärder för att minska belastningen på läkarna vilket Ivo nöjer sig med.

Om lex Maria

Vårdgivaren ska enligt patientsäkerhetslagen anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada på en patient inom sjukvården till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Denna regel kallas lex Maria.

Mer läsning

Annons