Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sånt är livet på landet

Rastälvens dag drog mängder med besökare – från storloppiset i Hjulsjö till kosläppet vid Gölagården, som lockade runt 600 personer. Nytt för i år var gyrokoptrarna vid fotbollsplanen i Järnboås som bjöd på uppvisningsflygning.

Annons
Nytt inslag. Jörgen Lindén (bilden) och Mikael Vuorijärvi visade upp sina gyrokoptrar och flög över Rastälven och fotbollsplanen i Järnboås. Foto: Thomas Eriksson

hällefors/nora. De båda märkliga flygfarkosterna med dubbla propellrar drog många intresserade blickar till sig. Det var ägarna Mikael Vuorijärvi och Jörgen Lindén som flugit till Järnboås för att visa koptrarna, och idén kommer från ortsbon Erik Ståhl som själv håller på att ta flygcertifikat.

– De är en mix mellan helikopter och flygplan. Det är en otrolig känsla att flyga med dem, berättar Jörgen.

Gyrokoptrarna är smidiga, berättar han, och har inga problem att lyfta och landa på en så kort sträcka som fotbollsplanen i Järnboås.

Kosläppet på Gölagården några kilometer söder om Järnboås drog också många besökare. Det är runt 40 djur som släpps på bete och blir så lyckliga att de hoppar och skuttar åt alla håll.

– Lite speciellt för i år är att vi har två kossor som fått tvillingar, det är inte så vanligt, berättar Martin Larsson som driver gården tillsammans med Caroline Landers.

Nyhyttans kurort och scoutkår visade upp sig, och Nyhyttans fiskevårdsområde bjöd på rökt regnbåge från Dammsjön som Jan Moen hade rökt.

– Vi gör lite reklam för Dammsjön, vi satte i 200 kilo fisk för en månad sedan. Och vi kommer också att ordna en flugfiskedag i sommar, berättar Kjell Gustavsson, ordförande.

Bröderna Edvin och Esse Böttiger besöker gården Lantliv i Hjulsjö med mormor Sinikka Börjel för att klappa fåren.

– Känn, den är alldeles varm i pälsen, säger Edvin, låter handen glida genom ullen och sjunger ”Bä bä vita lamm”.

Folk kom och gick. Storloppiset i motionscentret lockade många. På församlingsgårdens hantverksutställning har Pia Pettersson och Regina Wirén givetvis stickningarna med sig.

– Den här dagen är jätteviktig. Vi får chans att visa att här finns massor av engagemang, säger Regina som upplever landsbygden ofta styvmoderligt behandlad.

– Vi känner oss ofta utanför. Ska vi överleva krävs att folk jobbar ideellt.

I grannbyn Bredsjö pågår också massor med bland annat fårsläpp på ostkaféet och i Kulturkooperativets stationshus lockas med bokloppis och musik.

– Samverkan är otroligt viktigt, men även berättelserna vi ger, säger Alf Wickström.

Ofta sägs det att staden är normen. Men Alf håller inte med.

– Nej, det är ju inte så. Landsbygd krävs för vår överlevnad. Vi måste ha alternativ.

Denna dag och många andra under vår och sommar lever trakter som dessa upp. Besökare sprider lovord, visar uppskattning och långväga gäster uttrycker glädje över att för en stund få lämna större samhällen och städer.

– Just precis. Det är ju så – landsbygden behövs, säger Regina Wirén.

HÄRTAPPAt. Björksav ska ha nyttiga effekter sägs det. Leif Berglund demonstrerade hur tappning kan gå till. Han var en av deltagarna vid gården Lantliv i Hjulsjö under Rastälvens dag som bjöd på en rad aktiviteter i trakten. Foto: Birgitta Skoglund
PRUTADE UPPÅT. Lejonhuvudet föll Malte Strömberg i smaken, men han tyckte loppispriset var lågt och höjde det själv. Här med Felicia Strömberg och Rudy Hobbenschot. Foto: Birgitta Skoglund
HETT. Lammköttet steks hastigt i muurikkan. Per Johansson i Kulturkooperativet, Bredsjö, ser till att anrättningen blir perfekt. Mat var en av programpunkterna vid och i stationshuset där det även ordnades bokloppis och bjöds på musikFoto: Birgitta Skoglund
Rökt regnbåge. Nyhyttans fiskevårdsområde bjöd på rökt regnbåge från Dammsjön. Kanongott tycker Marie Carlsson och Håkan Björnfoth med ordförande Kjell Gustavsson. Foto: Thomas Eriksson
Blivande brandbilsförare? Nerikes brandkår, Nyhyttan, var på plats. Kul att provsitta brandbilen tycker Isabelle och Viktor Pettersson. Foto: Thomas Eriksson
Välbesökt kosläpp. Kosläppet på Gölagården lockade runt 600 besökare. Foto: Thomas Eriksson

Mer läsning

Annons