Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scouter alltid redo för eldprov

Scouter som är stigfinnare. I helgen hölls ett läger vid Hammarby bygdegård utanför Nora.

Annons
Lyckat. Glädjen är stor när elden äntligen tar sig. Ett uppdrag under scoutlägret Stigfinnarna var att samla bränsle och med bara några få tändstickor få fart på elden. Nora scoutkår var värd för ett större läger för scouter i hela Bergslagen.

Att lära sig göra upp eld är inte det lättaste, men scouter från olika platser i Bergslagen klarade uppgiften galant. Nora scoutkår var värd när ett 70-tal deltagare strålade samman i skogarna kring Hammarby, strax utanför Nora tätort.

Vid olika stationer fick deltagarna uppdrag att lösa, allt från att få brasan att brinna till att styra en pulka och lista ut felplacerade prylar i naturen.

– Jätteroligt. Man lär sig om naturen och hur man överlever, säger Emil Lindeus.

– Och hur man tar hand om naturen och varandra, tillägger Olle Forsell.

– Så lär vi känna en massa folk också, säger Claudia Kourieh.

I fredags slog scouterna läger, tälten restes eftersom många skulle övernatta. Därefter har aktiviteterna avlöst varandra.

– På söndag avslutas allt med en ceremoni, säger Thomas Vuotari ledare i Nora scoutkår.

En trio tjejer kommer gående i skogen på väg mot nästa station.

– Spännande att vara scout, säger Mariah Frans medan Molly Vuotari och Linnea Karlsson nickar instämmande.

Ledarna ser till att allt funkar och vägleder deltagarna.

– Jätteroligt att göra detta tillsammans med andra kårer, lära känna fler. Det är ju detta vi lever för hela året. Att syssla med scouting på riktigt, säger Ann-Sofie Boström från Kumla scoutkår.

Symbol. Scouternas kårhalsduk håller Molly Vuotari samman med en så kallad sölja. På den har hon satt ett rävhuvud hon gjort själv. Intill står Mariah Franz.
Alvin Karlsson och Emma Lindeus har tillsammans med föräldern Fredrik Lindeus och scoutledaren Thomas Vuotari samlat bränsle till elden.
Lisen Rinne kommer just från ett av uppdragen och är på väg till nästa. Det var mycket liv och rörelse i skogarna kring Hammarby bygdegård där scoutlägret hölls.
Niklas Gryth, Gunilla Roman och Mika Harju fixar mat.

Lite fakta om Scouterna

1907 samlade Robert Baden-Bowel, general i brittiska armén, tjugo pojkar utanför Enlgands sydkust till det som ses som första scoutlägret.

1909 hittade Ebbe Lieberath, gymnastiklärare och militär, ett kvarglömt ex av Scouting for boys. Han startade 1910 en scoutkär i Göteborg. När Sveriges Scoutförbund bildades 1912 blev Ebbe Lieberath första scoutchefen.

Mer läsning

Annons