Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för nässtyngflugani svenska sommarskogen

En humleliknande fluga som kan spruta in parasitlarver i människans öga - det är nästa sak vi ska se upp för i sommar när vi vistas i svensk natur.

Annons

Läkartidningen ägnar en artikel i det senaste numret åt nässtyngfluga, Cephenemyia ulrichii. Deras larver finns som parasiter i svenska älgar, men Läkartidningen tar upp ett fall i Dalarna och tre fall i Finland där man hittat larver i människans ögon. De som drabbats har berättat att det känns som att en gren träffat ögat, och att de upplevt att de haft skräp bakom ögonlocken, och intensiv smärta.

Artikelförfattaren professor Thomas Jaenson går till och med ut med en varning till skogsvandrarna:

"Om en humleliknande insekt »verkar nyfiken och plötsligt står stilla i luften« några centimeter eller decimeter framför ditt ansikte så bör du omedelbart vifta bort insekten – annars finns risk att den sprutar ut små larver mot ett av dina ögon."

Även läkare och sjukvårdspersonal behöver uppmärksammas på att symptom som plötsligt drabbas av sveda och värk i ett eller båda ögonen och kanske i näsan kan bero på parasitlarven. Det kan inte uteslutas att larven skulle kunna utvecklas och ställa till med allvarliga skador på en människa. Men om de upptäcks är larverna enkla att ta bort ur ögat, till exempel med tops.

Mer läsning

Annons