Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sent födda barn får oftare adhd-diagnos

Adhd eller omognad? Nu visar statistik från Socialstyrelsen att barn som är födda sent på året mycket oftare får en adhd-diagnos och läkemedel mot adhd än barn som är födda tidigt på året och som alltså är äldre vid skolstarten.

Annons

För pojkar födda i december är risken 34 procent större att de ska diagnostiseras med adhd än för barn födda under första halvåret, visar patientregistret. Budskapet i läkemedelsregistret är likadant. 35 procent fler decemberpojkar får adhd-medicin än genomsnittet av barn födda första halvåret. Trenden är densamma för flickor men skillnaderna något mindre, skriver Dagens Nyheter.

En annat slående slutsats av läkemedelsregistrets uppgifter är att barn som föds under årets tre sista dagar löper 39 gånger större risk att få adhd-läkemedel än de som föds de tre första dagarna på det nya året.

Andra studier visar att oavsett när skolstarten sker på året är det de yngsta barnen som oftast får diagnosen adhd.

- Det kan handla om omognad. De sent födda pojkarna klarar inte att möta skolans krav, säger Björn Kadesjö, överläkare i barnneuropsykiatri vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Han tror att barnen kanske inte hade behövt få så stora problem om skolan mött dem utifrån deras egna förutsättninga

Misstänker du att du har ADHD? Testa dig här

Mer läsning

Annons