Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skillnad på lätt och tung snö

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Snöfallet som under onsdagen drog upp över södra Sverige gav rikligt med snö och skapade problem på många håll.

Annons

Det var inte bara i trafiken som snön ställde till det. Tyngden av snön gjorde även att ett tak på två tennishaller söder om Stockholm rasade in.

De största nederbördmängden uppmättes i Östra Husby i norra Östergötland där det, i smält form, kom 18.8 mm nederbörd. Snödjupet ökade med 7 cm. Den största snödjupsökningen hade Grundforsen i norra Dalarna där snötäcket ökade med 22 cm, men där föll 14.2 mm i smält form.

Det kan kanske kännas förvirrande att den största nederbördsmängden inte gav den största snödjupsöknigen, men det finns en förklaring. Man brukar säga att 1 mm nederbörd motsvarar ungefär 1 cm snö men detta kan variera mycket beroende på temperaturen.

När det är kallt blir den snö som faller torr och fluffig vilket resulterar i ett större snödjup. 1 mm neberbörd kan vid riktigt torr och fluffig snö resultera i ett snötäckte på mer än 3,5 cm.

Om det istället är milt blir snön betydligt blötare och tyngre. Den snö som faller på marken packas ihop. Om det fortsätter med blidväder kan snön packas så effektivt att 1 mm vatten endast motsvarar 0.3-0.4 cm snötäckte.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons