Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsmaskin startade branden - polisen utreder

Skogsbranden utlöstes av en gnista från en skogsmaskin. På fredag ska skogsarbetaren höras av polisen. ”Det kan bli tal om allmänfarlig vårdslöshet”, säger Johan Stenvi vid länskriminalen i Västmanland.

Annons

Det var i torsdags förra veckan som skogsarbetaren på uppdrag av Stora Enso arbetade strax söder om Öjesjön. Någon brandvakt fanns inte trots den extremt höga brandfaran 5E, vilket betyder att brandrisken är exceptionellt stor.

Skogsarbetaren berättade för NA:s systertidning, VLT, att han plötsligt såg lågor från maskinen och när han tittade bakåt såg han att ett område på cirka 5x5 meter fattat eld. Han försökte släcka men det gick inte.

Från Stora Ensos håll vill man inte kommentera orsaken till händelsen.

- Jag känner till att vi har haft en markberedningsmaskin i området, men vad som har hänt är för tidigt att uttala sig om, vi vet för lite om händelseförloppet än. Vårt fokus på Stora Enso just nu är att försöka hjälpa till att släcka branden. Vi har folk på plats som hjälper räddningstjänsten och vi har två skogsmaskiner som transporterar stora vattentankar, säger Charlotte Brodén, informationschef för Stora Enso skog.

Varför markberedde ni trots den extremt stora brandfaran?

- Vi får analysera det här sen, nu fokuserar vi på att hjälpa till med släckningsarbetet. Det som har hänt är fruktansvärt och det kommer att utredas.

Enligt räddningstjänsten hade han ingen brandvakt?

- Som du förstår så är läget rätt kaotiskt och det är svårt att få information exakt vad som hänt. Vi kan inte bekräfta uppgifterna om brandvakt. Som sagt, alla frågor får vi ta sen. Men det finns ingen lag på att man ska ha med sig en brandvakt, säger Charlotte Brodén.

Nu har polisen inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott med misstanke om vållande till annans död samt vållande till kroppsskada.

- Till en början betraktades ju det här som en olyckshändelse men som nu visat sig fått förödande konsekvenser, säger Johan Stenvi vid länskriminalen.

Inledningsvis la polisen därför krutet på att stötta insatsen och få loss personal.

- Men nu finns det all anledning att titta på händelsen rent utredningsmässigt. Det som hänt är väldigt tragiskt för alla inblandade.

Mer läsning

Annons