Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan som väger maten

Eleverna på Tulpanens skola i Fjugesta har under några veckor vägt hur mycket av skolmaten de slänger. Resultatet har blivit att bara mellan ett och två kilo mat slängs om dagen.

Annons
Elever från Tulpanens skola håller upp diagram medan rektorn Elisabeth Berg berättar hur lite mat barnen slängt.

Försöket att minska andelen mat som slängs på Tulpanen är en del i skolans miljöarbete.

– Vi arbetar med något som kallas Grön Flagg sedan några år tillbaka och det genomsyrar mycket av arbetet i skolan. Nästa steg nu blir att vi ska ta reda på var maten kommer ifrån och varför det är bättre med närodlat, säger Agneta Vasstun, en av lärarna som lett miljöarbetet.

Projektet med att väga maten inleddes under vecka 4 i år och då fick eleverna veta att mängden mat de slängde skulle vägas. Sedan vägdes maten även vecka 13 och båda gångerna blev det totalt cirka åtta kilo per vecka.

– Det är intressant att det blev nästan exakt lika mycket båda veckorna, därför ska vi provväga maten en vecka till i vår, för att se om mönstret går igen, säger Agneta Vasstun.

Torsdagarna i varje vecka var de dagar då klart mest mat slängdes och enligt kommunens kostchef Helene Ekman har man sett liknande tendenser på Lekebergsskolan.

– Torsdagar serveras ofta populär mat och då finns det en tendens att barnen tar mer än de orkar äta, säger hon.

Borghild Sahlqvist jobbar i skolköket på Tulpanen och hon tycker att projektet har varit bra.

– Det har märkts att barnen tänker på att inte ta för mycket mat och påminner varandra. Men jag tycker att de redan tidigare var bra på att inte slänga mat. Men det känns ju väldigt tacksamt att maten uppskattas, säger Borghild Sahlqvist.

TEXT OCH BILD: LARS IVAR JANSSON

Mer läsning

Annons