Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor öppnade sina dörrar

Det hölls Öppet hus på Alléskolan i Hallsberg och JN-gymnasiet i Kumla i går. Och det var många som visade intresse för skolornas olika program.

Annons
BAKDAGS. Lindita Shalan, JN-gymnasiet, bakade wienerbröd för glatta livet. Annars är det kock hon vill bli. Läraren Bennie Eriksson i bakgrunden.

HALLSBERG/Kumla. Båda skolorna bjöd in allmänheten från klockan tio och tre timmar framåt. I Kumla besökte tidningen Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Skolvägen. Borden var vackert dukade i den egna restaurangen Unga kocken där man till vardags serverar gymnasieelever. I köket lagar man annars maten till Kumlas alla gymnasieelever varje dag.

Lindita Shala, 20 år, är en av de fem elever som utbildar sig där för närvarande. Hon trivs med sin skola där hon nu gått halva tiden av det treåriga programmet.

– Det är tryggt här. Det är små grupper, man lär sig bra då, sa hon.

Tre dagar i veckan finns hon och hennes kamrater i restaurangens kök, de andra dagarna studeras teoretiska ämnen. För övrigt är det lärlingsplatser som gäller.

– Jag har praktiserat i köket i en grundskola och i ett personalkök. Nu skulle jag vilja prova på ett hotell nästa gång, så jag får bredare erfarenhet, sa hon.

För hon vill nog jobba med a la carte-menyer.

– Ja, det är roligast. Egna favoriträtten är Black white, sa hon och skrattade.

På Alléskolan i Hallsberg var det också full fart, både med inne- och uteaktiviteter, däribland högstadieelever som kollade in lite inför sina egna nära förestående gymnasiestudier.

Fordons- och transportprogrammet bjöd på en hisnande uppvisning som lockade många besökare. En personbil hissades 45 meter upp i luften av en kran – och släpptes helt sonika ned i asfalten så hela marken skakade. Det var ett exempel på hur följderna kan bli vid en frontalkrock.

Elever från särskolans nationella program fanns representerade i E-huset.

Där träffade vi på Sandra Larsson och Viktoria Kandasamy som båda studerar hälsa och vård.

De sålde bland annat hälsobröd som de bakat själva. Johan Sunneståhl, från samma program, kom fram och hade något att berätta.

– Vi samlar pengar till UNICEF. Vi har en bössa står där borta, sa han stolt och försvann igen, lika fort som han kommit.

Alléskolan är en populär gymnasieskola, det vittnar flera elever om, bland andra Jennifer Olsson, Ida Miliander, Sara Ytterström och Mikkel Pedersen från Barn- fritidsprogrammet.

– Vi har ju de bästa lärarna här. De gör så att lektionerna blir kul och intressanta, sa Jennifer Olsson.

Marie Kilk, direktör för Sydnärkes Utbildningsförbund, och Ewa Hardmo, en av rektorerna på skolan, var också nöjda både med dagen och sin skola som helhet.

– Vi har väldigt god stämning som skapar trivsel och väldigt engagerade lärare, Det är viktigt för en bra skola,

Grävmaskinist. Sebastian Andersson provade på att gräva på Alléskolan.
KRASCH. Fordonseleverna visade följderna av en frontalkrock.
Nyttigt. Sandra Larsson och Viktoria Kandasamy sålde nyttiga saker i kafeterian.

Mer läsning

Annons