Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutspurt i fasteinsamlingen

Med tipspromenad, våffelfika och sång av barnkören spurtade Hallsbergs församling på söndagen när nu Svenska kyrkan går in i sista delen av årets fasteinsamling.

Annons
Våffelkafé. Britt Persson serverade våfflor till Maja, Linda och Ella Eng.

Hallsberg. Fastekampanjen är Svenska kyrkans största insamling under året och pågår fram till den 13 och 14 april. Nu går insamlingen in på slutspurten, och därför la Hallsbergs församling i en extra växel i söndags. De arrangerade ”Livsloppet - en promenad för livet”. – Vi har gjort det här loppet i flera år, och vi tycker det är ett trevligt sätt att delta i insamlingen, sa Ingrid Jansson, som är samordnare för församlingens interantionella arbete.

Insamlingen organiseras från Svenska kyrkan centralt, och målet är att få in totalt 34 miljoner kronor i landet.

Tipspromenaden innehöll frågor som berör förutsättningar för jordbruk och klimat i fattiga länder och tog ungefär 30 minuter att gå. Två som gick promenaden genom Hallsbergs gator var Rosmarie och Izabell Cakin.

– Kluriga frågor, men en skön promenad, tyckte Rosmarie.

Ella, Linda och Maja Eng gick också promenaden i det småruggiga vädret.

– Lite kallt, men har man bara snabba skor så går det bra, sa Maja och visade sina.

– Jag frös ingenting, fast jag bara hade tunna strumpor. För vi rörde på oss hela tiden, sa Ella.

De åt nygräddade våfflor i församlinghemmet efter promenaden.

Från Oxelösund kom Calle Hellstrand på besök. Han är 19 år och har deltagit i projektet ”Ung i den världsvida kyrkan”, och vistats tre månader i Brasilien. Som en del i uppdraget ingår att resa runt i församlingar i Strängnäs stift och berätta om resan.

– Temat med resan var att dela vardag och tro med befolkningen i Brasilien, och det har jag också gjort. Först i byn Curitiba och sedan i huvudstaden Rio de Janeiro, berättade Calle.

Han visade bilder och berättade i våffelkafét.

Kampanjdagen avslutades med en mässa i Adventskyrkan. Under rubriken ”Mässa för liten och stor” summerades dagen med predikan och musik i kyrkan, bland annat med sång av barnkören.

Komminister Jonas Ahlsson överraskade kyrkobesökarna med att låta Yohios låt ”To the end” flöda ut i kyrkorummet. I texten sjunger Yohio att man ska känna sig älskad, till världens eller universums ände, vägens slut eller en plats där stjärnor inte lyser.

– Ibland kan världen kännas som öken. Moses han tillbringade 40 år i öknen. Men det som Yohio sjunger är det samma som Jesus säger: du är alltid älskad. Även om det känns som du är i en öken, finns det hopp, ljus och kärlek.

För att illustrera hur det känns i öknen, fick alla som ville komma fram till altaret och känna på sand. Många tände också ljus som de placerade i sanden.

Tillbaka från resan. Calle Hellstrand från Oxelösund kom till församlingsgården för att berätta om sin resa i Brasilien som han gjort i Svenska kyrkans regi. Han togs emot av komminister Jonas Ahlsson.

Mer läsning

Annons