Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små positiva signaler inför 2015

En tuff ekonomisk höst är slut. Många företag ser små positiva signaler inför 2015.

Annons
Jan Anderberg, montör på Emba Machinery i Örebro, arbetar med en slits, som skär kartong så att den går att vika.Foto: Håkan Risberg

Örebro. Enligt Lars Hultkrantz, professor i nationalekonomi vid Örebro universitet, var det förhållandevis starka ekonomiska förhoppningar i början av hösten. Sedan kom enligt honom en ganska stor mängd dåliga nyheter vilket gjorde att oron ökade för konjunkturens utveckling.

– Den vändning som väntades i Europa under 2014 kom aldrig. Däremot har det gått riktigt bra i USA, men landet kan inte ensamt vara lokomotiv i världen, säger Hultkrantz.

Från Svenskt näringsliv säger dess regionchef Karl Hulterström att det politiska läget fortfarande innebär en osäkerhet som påverkar många av deras medlemsföretag. De vet inte vilka beslut som är att vänta och avvaktar investeringar.

När några av länets teknikföretag sammanfattar året är summan att det varit en tuff höst men att det också finns små positiva signaler inför 2015. Några företag nyanställer och en svag krona gynnar exporten. Inom andra områden, som gruvnäringen, är det tuffare på grund av låga malmpriser.

Emba Machinery är ett exportföretag i Örebro som nu kan dra nytta av en svag krona. Samtidigt menar vice vd Stellan Dunderberg att det är viktigt för dem att fortsätta utveckla sina olika produkter om de ska behålla sin position inom wellpappbranschen.

En bransch som fortsätter att gå bra, är IT. Flera av länets IT-företag har planer på att fortsätta växa. Det gäller bland annat E-man och Kontract.

Mer läsning

Annons