Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart ska BKT:s framtid avgöras

Två huvudspår ska presenteras i mars när de fyra Bergslagskommunerna har möte om framtiden och hur den gemensamma samverkansorganisationen ska se ut. Det kan betyda att Bergslagens kommunalteknik, BKT, försvinner.

Annons
Ewa-Leena Johansson (S).

I mer än 10 år har de fyra norrkommunerna (Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg) samverkat med Bergslagens kommunalteknik, BKT, och Bergslagens miljö- och byggförvaltning, BMB. Nu utvärderas det samarbetet med fortsatt sikte på samverkan, men kanske i en förändrad organisation.

– Vi har bestämt att vi till nästa Knöl-KS (kommunstyrelsen för kommunerna i norra Örebro län) den 20 mars ska ha två huvudförslag att ta ställning till. Det ena förslaget kommer att innebära större förändringar i hur vår samverkan ska skötas, det andra förslaget innebär inte lika stora förändringar, säger Ewa-Leena Johansson (S).

Ewa-Leena Johansson är ordförande i kommunstyrelsen i Ljusnarsbergs kommun, sitter i ledningen för BKT samt ingår i den styrgrupp som just nu jobbar med den utredning för hur framtidens samverkan i Bergslagen ska utformas.

– Jag kan inte föregå några politiska beslut och säga hur det blir. Det ska kommunfullmäktige i respektive kommun bestämma. Men vi har i styrgruppen i våra diskussioner lagt ett fokus på att utreda hur vi vill att organisationen i vår samverkan ska se ut i Bergslagen. Att diskutera hur vi vill ha det.

– Med BKT så styr vi inte kommunernas tekniska verksamheter lika mycket då vi lämnar över detta ansvar till kommunalförbundet att sköta. Om vi bara har en gemensam nämnd för samarbetet har vi större möjlighet att styra verksamheten.

Kommunalförbund för Bergslagen eller en gemensam Bergslagen-nämnd utan kommunalförbund är huvudspåren att välja alltså. Att ta bort BKT är det förslag som innebär större förändringar och som också, om så ska ske, kommer att ta längre tid att driva igenom än det andra alternativet där mindre förändringar i organisationen sker.

Marianne Skinnars-Bruno har anställts som projektledare för utredningen.

Tankarna på ett mer utökat samarbetet har funnits en tid. Redan 2012 träffades kommunstyrelserna i norr på ett gemensamt möte och samtalade om den samverkan som finns samt diskuterade om eventuella framtida områden för samverkan. En styrgrupp tillsattes i fjol för detta arbete där politiska representanter från de fyra kommunerna ingår samt ordförande i BKT och BMB. Senast i fredags förra veckan träffades styrgruppen.

– Jag kommer i mitten av mars att presentera utredningen med förslag som sedan kommunernas politiker ska ta ställning till, säger Marianne Skinnars-Bruno.

Mer läsning

Annons