Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöbrist i Vancouver

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Som bekant har vinter-OS nu gått av stapeln. Inte visste den Internationella olympiska kommittén när de satt i Prag mitt i sommaren 03, att snö skulle vara en bristvara i Vancouver om sju år.

Annons

Med facit i hand är det tveksamt att kanadensarna kammat hem spelen. Men nu är det folkfest, glädje och kärlek, medaljhets, tårar och krossade drömmar, ja allt som hör vinter-OS till förutom tillräckligt med snö.

Så vad gör man när prognosen lyder mest mulet väder, regn och 7 till 9 plusgrader i helgen? Inte heller nästa vecka ser lovande ut, med en del regn på tisdag och för övrigt ganska soligt väder med omkring 9 grader över nollan. Vädergudarna bjuder inte på någon snö så långt en säker prognos sträcker sig och temperaturen är för hög att man ska kunna framställa på konstgjort vis.

En lösning kommer genom att man fraktat in snö delvis framställd på högre höjd och från lager man byggt upp under vintern. Minst en helikopter har använts till att lägga ut material för att bygga banor och fylla behovet av snö. Slutligen blev arrangörerna ändå tvungna att flytta sex grenar till högre höjder.

Så efter all möda och ett stort besvär har kanadensarna lyckats rädda spelen och nu återstår det bara att dra på den blågule tröjan och borra sig långt ner i TV-soffan.

Annons