Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöfall och minusgrader

Snön faller tätt i Örebro län och stora delar av södra Sverige. Påskhelgen har inletts med vinterväder men det väntas avta under påskaftonen. Under påskdagen blir det troligen mest uppehåll i Mellansverige, enligt SMHI.

Annons
En vintrig överraskning mötte en webbredaktör när han yrvaket tittade ut genom fönstret på långfredagens morgon.

Långfredagen inleddes med regn i de södra delarna av Svealand och norra Götaland. Men när regnet sakta drar söderut och kallare luft från norr sveper ner övergår regnet alltmer i snöfall. Det kan komma 5 eller lokalt 10 cm nysnö.

I kväll eller i natt klarnar det upp och då det kan vara blött på vägarna med risk för tillfrysning. I sydöstra Götaland och på Öland och Gotland ligger snöfallet kvar en bit in på påskaftonen.

Lugnare i NorrlandI Norrland är det lugnare väderförhållanden och det är klart på många håll. Kallast hade Nedre Soppero i nordligaste Lappland med -23. På dagen blir det här växlande molnighet med tidvis sol.

På påskafton väntas under morgonen snöfall över Öland och Gotland och den sydostligaste delen av Götalands fastland.

Fram på dagen blir det i större delen av landet växlande molnighet och mest uppehåll, med undantag för en del snöbyar över södra Norrland, största mängderna i fjällen. Från ca +5 i södra Götaland till 0-5 minusgrader i norr, lite lägre i Lapplandsfjällen.

Lågtryck på påskdagenUnder påskdagen passerar ett lågtryck söder om Sverige och kan möjligen ge något regn in över Skåne. I övrigt växlande molnighet och mest uppehåll.

I början på nästa vecka så fortsätter det kalla vårvädret med växlande molnighet och rätt goda solchanser. Men därefter närmar sig nya nederbördsområden västerifrån.

Mer läsning

Annons