Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snölega, rinnsnö eller sorbet ...

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Människor som lever i kalla klimatzoner har uttryck för olika sorters snö. Det gäller både eskimåer och samer, de har åtskilliga varianter av snö.

Annons

Det hänger säkert samman med vilket före man får för skidor, ackjor och slädar. När jag läste kollegans nyuppfunna väderuttryck som sorbet för snö som börjat smälta började jag fundera över diverse äldre uttryck.

Man kan ju inte bara låta de unga revolutionera det meteorologiska språket, vi äldre måste puffa för traditionella uttryck ( i ärlighetens namn tämligen bortglömda). Vet du vad en snölega är?

Det är snö som samlas i vindskyddade lägen på högfjället och som ligger i så stor mängd att de under kyliga somrar inte hinner smälta helt och hållet. De är grunden till glaciärer. Nu på våren kan vi få skarsnö när solen smälter snön på ytan under dagarna och det fryser igen på natten. Mindre känt är nog rinnsnö. De bildas genom att vattenmolekyler från skikt nära markytan vandrar uppåt genom snötäcket. Det får snön att omformas till kantigare kristaller som har svårt att haka fast i varandra. Ett sådant skikt som täcks av mera normal snö kan fungera som ett glidlager som den ovanpåliggande snön kan fara iväg på och därmed får man en lavin. Den typen är dock relativt ovanlig i Sverige.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons