Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spice och cannabis störst bland unga

Det är okej att röka på eller prova nätdrogen spice, tycker unga. Det sa polisens narkotikaspanare när representanter från socialtjänst, skola, fritidsgårdar och polis i Sydnärke hade möte i Hallsberg på fredagen.

Annons
Marie Montin på länsstyrelsen i Örebro län samordnar arbetet med att förebygga drogmissbruk.

Hallsberg. – Det kommer signaler om att problemet med narkotika aldrig varit så här stort, säger Marie Montin, alkohol-, narkotika-, dopning- och tobakssamordnare på länsstyrelsen i Örebro län.

Efter rykten om att ungdomar kommit drogpåverkade till skola och fritidsgård, att det finns nya livsfarliga droger i omlopp och att internetdroger ökar ville polisen och länsstyrelsen få alla kort på bordet – stämmer det och hur ser problemen ut i södra delen av länet?

– Vår känsla är att det blivit mer okej att testa att röka på, säger polisens narkotikaspanare.

Även nätdrogernas fram-fart påverkar. Spice är en kemiskt framställd substans som påminner om cannabis och säljs på nätet. Det finns både lagliga och olagliga varianter av drogen. Genom att dess kemiska beståndsdelarna ändras skapas nya varianter som inte hinner narkotikaklassas i samma takt som de kommer ut på marknaden. På nätet saluförs spice som en ”örtmix”, berättar polisens narkotikaspanare. Att vissa varianter av drogen är laglig är ett problem, menar knarkspanaren.

– Ungdomarna pratar om att ”är det lagligt så är det ofarligt”. Det gör nog att fler ungdomar vågar testa. Kompisar kan ha provat utan att det hänt något: ”Det var fränt”. Men spice kan vara minst lika farligt – om inte farligare.

Berättelserna under dagens möte har visat att ryktena stämmer: det finns drogproblem bland ungdomar. I Örebro län är cannabis och spice de vanligaste drogerna. De unga användarna är från 12–13 år gamla upp till 25 år. 2013 upptäckte polisen 99 nya användare. Polisen tror att ungdomarna introduceras för drogerna av kompisar. De som jobbar närmare ungdomar har under mötet vittnat om hur det kan gå till. Exakt hur, vill de dock inte berätta. Polisens bild är att droganvändningen är spridd och inte förekommer mer i någon särskild grupp.

Att spice inte är narkotikaklassat betyder inte att det är ofarligt – drogen kan innehålla ämnen som bensin och lösningsmedel. Därför är det viktigt med information. Dagens möte har gett möjlighet att skapa en gemensam plan för det förebyggande arbetet. Bland annat har föräldrar en viktik roll.

– Det vi ska rikta in oss på nu är att ge föräldrarna de verktyg de behöver för att ta samtalet hemma vid köksbordet. Ingen vill väl att deras barn ska hamna i ett missbruk eller testa droger, så föräldrarna är våra bundsförvanter, säger Marie Montin.

Verktygen ska föräldrarna få via föräldramöten.

– Men det finns säkert fler sätt vi kan göra det på, säger hon.

Mer läsning

Annons