Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spionmisstänkt burundier utreds av säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen, Säpo, gör utredningen mot den man, i Örebro, som misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet genom flyktingspionage. I dag skulle kammaråklagare Ronnie Jacobsson, på Åklagarkammaren för säkerhetsmål i Stockholm, ha väckt åtal mot den häktade men åklagaren begär förlängd tid.

Annons

– Utredningen är inte klar en hel del återstår. Jag begär två veckors förlängning, eftersom utredarna behöver få ytterligare två veckor kanske längre, säger Ronnie Jacobsson.

Det var i slutet av maj mannen greps i Örebro. Han är i 40-årsåldern och medborgare i Burundi. Den häktade misstänks för den grova olovliga underrättelseverksamheten under tiden juni 2010 till maj 2011, i Örebro.

Åklagaren är förtegen om utredningen men säger att målet handlar om flyktingspionage.

– Vad jag kan säga i övrigt är att vi hållit förhör med många personer och naturligtvis med den misstänkte.

Vad säger han?

– Jag vill inte gå in på hans inställning eftersom det kunde vara till skada för utredningen. Fler personer ska förhöras och det är inte bra att de vet vad han sagt i förhören.

Målet är mycket ovanligt. Lagman Per Grevesmühl, chef för Örebro tingsrätt, säger att han trots lång erfarenhet som tingsdomare inte tidigare haft ett sådant mål. I hela Sverige har det under de senaste 40 åren bara förekommit mellan 10 och 15 fällande domar i den typen av mål. Det finns både olovlig underrättelseverksamhet och grov sådan. Misstankarna mot mannen i Örebro gäller grovt brott.

En omhäktningsförhandling ska hållas i och med att den misstänkte inte vill gå med på förlängd tid.

Mer läsning

Annons