Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språkvän som hjälp på vägen

Ett steg närmare samarbete kring integration i Sydnärke togs i fredags i Hallsberg. På plats fanns ett 60-tal politiker, tjänstemän och frivilliga.

Annons
Stöd finns att söka. Maria Johansson, integrationsutvecklare på länsstyrelsen berättade om flyktingsituationen i världen och länet. Kommunerna kan innan den 15 maj ansöka om statligt stöd för att skapa              ett projekt för flyktingguider i Sydnärke, berättade hon. Foto: Alexander Lindhe

– Syftet med dagen i dag är att ge en aktuell bild av flyktingmottagandet, presentera konceptet flyktingguide och diskutera hur kommuner och övriga aktörer i Sydnärke kan samverka kring integration, inledde Bea Scherp i Sydnärkes folkhälsoteam, som var dagens arrangör.

Maria Johansson är länsstyrelsens handläggare och kommunernas samarbetspartner gentemot staten. Det är länsstyrelsen som skriver avtal med kommunerna om flyktingmottagande, stöttar samverkan och följer upp kommunernas arbete.

– Prognosen för 2015 är att det kommer mellan 80 000 och 105000 flyktingar till Sverige, berättade hon. Av dessa beräknas 8 000 vara ensamkommande flyktingbarn.

De flesta som flyr till Sverige kommer från Syrien och Eritrea, och på tredje plats kommer de statslösa.

Ett exempel på hur staten konkret stöttar integration är via så kallade flyktingguider.

I Eskilstuna kommun, som har 100 000 invånare och 20 procent utlandsfödda, har man länge framgångsrikt arbetat med flyktingguider, och har också uppdraget att vara nationell samordnare för det. Rabie Aldeeb och Jonatan Mathai från Eskilstuna berättade om sitt arbete.

– Många som kommer till Sverige träffar inte folk. Hur ska det då bli integration? När 40 landsmän sitter och pratar somali och tittar på Al Jazeera, så blir det inte integration, det blir fördomar och segregation. Jag vet folk som varit i Sverige i 20 år utan att ha besökt ett svenskt hem.

I går bråkade två landsmän från Jemen på torget i Eskilstuna. Men de är inte här för att bråka, de är här för att komma in samhället, och vi kan hjälpa till med det, fortsatte han.

Projektet flyktingguide bygger på att folk frivilligt anmäler sig som språkvän eller flyktingguide.

– Vi försöker matcha. Och det handlar inte om att ha samma ålder, familjeförhållanden eller intressen. Det handlar om personkemi. En 55-åring kan bli kompis med en 22-åring. Det är ingen mentor eller lots, bara en kompis.

När matchningen är gjord sköter de nya kompisarna sig själva. De träffas, lär känna varandra och samhället, och pratar svenska. Kommunen ordnar träffar och aktiviteter då och då för alla som är med i projektet. I Eskilstuna har omkring 500 matchningar gjorts under projektets senaste tre år.

– Två av tre fortsätter att träffas, även efter projekttiden. Det kostar inte så mycket, men det ger mycket till de som är med, sa Jonatan Mathai.

Läs mer i pappertidningen eller köp e-tidningen här nedan

Mer läsning

Annons