Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Steg ett på väg om samordningscentral

En gemensam samordningscentral för de fyra kommunerna i Bergslagen ska innebära både miljövinster som ekonomiska fördelar. Men något beslut att det gemensamma kommunlagret ska införas har inte fattats.

Annons
Ska Bergslagens transporter samordnas? Utredning pågår, men att samordningscentralen ska bli verklighet är inte bestämt. Om idén ska genomföras så kommer projektet att ta många år att genomföra fullt ut, från upphandling till att alla varuområden är omförhandlade.

– Vi är på gång att ta ett halvt steg framåt i den här processen. Det vi ska göra, om vi får klartecken från kommunernas ledning, är att begära in två priser från leverantörerna i nästa upphandling, ett pris för 150 leveranspunkter, ett pris för en leveranspunkt, berättar Jan Reuterhäll som jobbar med projektet åt kommunerna i norra länsdelen (Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg).

– Sedan får vi en prisskillnad, en ekonomisk besparing, som vi ska använda för att finansiera satsningen med, fortsätter Reuterhäll.

Ett beslut från respektive kommunledning behöver fattas innan maj i år om de dubbla prisuppgifterna ska begäras in i den kommande upphandling som stundar inom kort för bland annat området livsmedel.

– Det handlar om cirka 30 olika upphandlingsområden som ska genomföras men livsmedel är den största volymmässigt av dessa 30 olika upphandlingsområden.

Just livsmedelsupphandlingen anses därför extra intressant för att få se vilken prisskillnad det handlar om med en respektive 150 leveranspunkter. Blir det klartecken från kommunerna innan maj 2015 att begära in dubbla prisuppgifter från leverantörerna ska en prisjämförelse kunna redovisas kanske i mars-april 2016.

Därefter krävs ytterligare ett politiskt beslut i samtliga fyra bergslagskommuner om en vilja att faktiskt också gå vidare med idén att etablera en gemensam samordningscentral. Det blir i så fall det andra halva steget att ta i processen, enligt Reuterhäll.

– I avtalen med leverantörerna skriver vi in att vi under avtalsperioden eventuellt kan övergå från 150 till 1 leveranspunkt och att det också ska ändra priset för distributionen för kommunerna under pågående avtalsperiod.

Det är många olika områden, som livsmedel, blöjor, kontorsmaterial, möbler med mera, som ska upphandlas. Och avtalen löper inte under lika avtalsperioder varför ett komplett genomförande av ett gemensamt kommunlager kommer att ta några år innan fullt utslag uppnås.

– Men inom ett år bör vi få ett klart besked från de fyra kommunerna om vi ska köra på och genomföra det här eller om vi ska lägga ned hela idén, säger Reuterhäll.

I beräkningarna inför ett slutligt beslut 2016 finns också att prisjämförelser med samordnad lagerhållning och transport ska finnas att redovisa för andra kommuner som står i begrepp att inom kort genomföra en sådan här satsning, till exempel Karlstad, Ludvika, Örebro och Borlänge.

Mer läsning

Annons