Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödet från kommunen dröjde

I tre fall har kommunen varit för sen med det stöd som brukarna hade rätt till, och därför ansöker Socialstyrelsen om att kommunen ska betala en särskild avgift på totalt drygt en halv miljon kronor.

Annons

Det handlar i alla tre fallen om rätt till hjälp enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. I ett fall har en beviljad insats med kontaktperson dröjt åtta månader längre än vad som Socialstyrelsen bedömmer skäligt. Den särskilda avgiften för detta sätter man till 1551 kronor per månad.

I två fall har inte kommunen erbjudit en beviljad insats i form av bostad inom rätt tid. Här konstateras det att en kortare väntetid kan accepteras, men att kommunen inte har gjort tillräckligt. Socialstyrelsen bedömer i ett fall att det oskäliga dröjsmålet varit 6,5 månader och i det andra 5,5 månader. Man skriver i bägge fallen att ”Synnerliga skäl för eftergift föreligger inte. Det är inte heller fråga om ett ringa fall”. Här sätts den särskilda avgiften till 75 000 kronor per månad respektive 10 000 kronor i månaden.

I alla tre fallen är det Förvaltningsrätten i Karlstad som avgör om kommunen ska tvingas betala ut den särskilda avgiften

Mer läsning

Annons