Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoltheten byttes ut mot skräck

Då, februari 2011, var de fyra örebroarna upprymda över utvecklingen i sitt ursprungsland. I dag berättar de om skräcken över våldet som åter äger rum på gatorna i Egypten.

Annons
kluvna känslor. Usama Mustafa Kamil och Romany Akladios har följt utvecklingen. – Jag tror att det uppseendeväckande som händer nu är en naturlig fortsättning på revolutionen 2011, säger Usama.

Ahmed El Gody är universitetslektor på Örebro universitet. Mot sin vilja befann han sig i Örebro när Hosni Mubarak avgick. Tanken var att han skulle flyga till Egypten och delta i protesterna i Kairo men planen från Sverige blev inställda och han tvingades följa utvecklingen på avstånd. Nu är situationen omvänd.

– Jag är livrädd, säger Ahmed El Gody som befinner sig i Egypten för att hälsa på familj och vänner.

– Jag kom hit i tron om att det skulle bli en semester men det visade sig att jag hamnade mitt i ett kaos.

Han berättar om ett krig mellan ideologier, ett religiöst vilseledande och om blodiga uppgörelser.

– Situationen i Egypten är annorlunda nu, 2011 var alla enade mot Mubaraks regim. I dag är det ett ideologiskt krig där egyptierna vänder sig emot varandra i vad som kan utvecklas till ett inbördeskrig, säger Ahmed som har deltagit i protesterna mot Muhammad Mursi.

– Brödraskapet använder religion för att nå politisk vinning. Det är ett billigt sätt att manipulera medborgare i ett land där religion för de allra flesta är en helig fråga.

För några dagar sedan blev Ahmed och hans barn instängda i en taxi omgiven av anhängare till Mursi.

– Jag tänkte att det kan inte vara sant att jag är gisslan i mitt eget land.

Romany Akladios for 2011 till Egypten för att vara hos sin familj när oroligheterna härjade landet. För NA berättade han om jublet och glädjen på Befrielsetorget i Kairo när Mubarak avgick.

I år följer han utvecklingen hemifrån Örebro. Den 3 juli när Egyptiska militären avsatte Mursi hade Romany Akladios blandade känslor.

– Jag var glad, det ska jag erkänna. Mursi har haft sin chans att visa vad han går för. Samtidigt är en militärkupp ingen lösning.

Han berättar om besvikelsen han och många andra kände när de insåg att Mursi inte skulle vara den frihets- och rättvisekämpe han hade lovat folket innan valet.

– Trots att vi var emot Mursi som president, eftersom han tillhör en våldsbenägen grupp, så trodde vi på hans löften, säger Romany.

Mahitab Ezz El Din hyllades 2011 av Landshövding Rose-Marie Frebran för den hjälp hon gav svenska journalister i rapporteringen från Egypten. Till vardags arbetar hon som forskningssekreterare på Örebro universitet och precis som 2011 befinner hon sig just nu i händelsernas centrum i Kairo.

– Den demokratiska processen är ny i Egypten, därför var det inte lätt att göra rätt val, säger Mahitab Ezz El Din som tror att den nuvarande utvecklingen i Egypten beror på att folket insåg att de hade valt fel.

– Omkring 33 miljoner människor samlades i solidaritet, för att avvisa den fascistiska kontrollen som Mursi och broderskapet utövade. Det här är en uppföljning av 2011 års revolution som inte har slutförts ännu.

Mahitab deltog i demonstrationen den 30 juni.

– Jag tog min son med mig för att lära honom att utöva sina rättigheter genom fredliga demonstrationer.

Usama Mustafa Kamil

föddes i Egypten men har växt upp i Örebro. Under sommaren jobbar han på Universitetssjukhuset i Örebro.

Sist NA pratade med honom, den 10 februari 2011, var han positiv till utvecklingen i Egypten. Nu tar han det med ro.

– Jag tror att det uppseendeväckande som händer nu är en naturlig fortsättning på revolutionen 2011, säger Usama Mustafa Kamil.

– Det är svårt att ha förväntningar i förväg på vad man ska få ut av en revolution och människorna som deltar har ofta olika uppfattningar om hur samhället ska konstrueras efteråt.

Själv sätter han värde på lärandet i processen.

– Folket i Egypten har inget demokratiskt arv och vi behöver mer tid att lära oss att lösa problem med aktiv dialog och att omsätta makt på ett sätt som ger en rättvis balans mellan frihet och ansvar, säger Usama och beskriver det som en inskolningsprocess i demokratin.

– Revolutionen pågår fortfarande och den beter sig oregelbundet. Man är inte nöjd med allt som sker, jag är inte nöjd med det som skett Mursi som jag menar är en militärkupp, men revolutionen kommer att fortsätta.

Ahmed El-Gody från Örebro följer händelseutvecklingen i hemlandet Egypten.  Bild: Örebro universitet

Utvecklingen i Egypten

Den arabiska våren kom till Egypten den 25 januari 2011, en dag som brukar kallas ”Vredens dag”.11 februari avgick president Hosni Mubarak efter påtryckningar från folket.

23 juni 2013 uppmanar oppositionspartierna i Egypten till demonstration mot president Mursi den 30 juni, på dagen ett år efter han tillträde som president.

30 juni 2013 massiva demonstrationer mot Mursi utbryter i Egypten.

I början av juli avgår flera ministrar i Mursis regering.

3 juli 2013 griper och avsätter militären Mursi och Adly Mansour går in som interimspresidenten.

16 juli 2013 en ny regering tillsätts med Adly Mansour som president men det Muslimska brödraskapet hävdar att den är illegitim.

Källa: TT och Sveriges radio

Mer läsning

Annons