Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ombyggnad av bangård behövs

För att möta bland annat Billerud Korsnäs Frövis ökande produktion i Frövi har kommunens näringslivsavdelning inlett ett projekt. Målet är en ombyggnad av bangården i Frövi.

Annons
Flaskhals. Bangården i Frövi är en flaskhals både för industri och persontrafik. Den är i stort behov av ombyggnad.Foto: Kerstin Schönström

Lindesberg. – Kommunens intresse i det hela är förutom att möta Billerud Korsnäs behov att ge utrymme för fler företag i Frövi, säger näringslivschef Merit Israelsson.

Utöver kartongbruket planerar Essinge Rail för en utökning i Frövi. Bangården med korta spår och få genomgående linjer hindrar bådas expansioner. Det saknas både uppställnings- och rangeringsmöjligheter. Det enda alternativet, om inte bangården förändras, är utökade transporter med lastbil på väg.

Några första studier har gjorts och det har förts diskussioner med Billerud Korsnäs, Banverket och Regionförbundet. Än så länge är konturerna lösa.

Siktet är inställt på ett genomförande under perioden 2016-2020.

En preliminär kostnadsberäkning talar om en investering på cirka 70 miljoner kronor. Finansieringsmässigt handlar det i huvudsak om statliga pengar respektive från Regionförbundet.

Näringslivsavdelningen har nämnt behoven i ett yttrande till tisdagens kommunstyrelse denna vecka.

– Det är dags nu att informera och göra behoven kända hos kommunpolitikerna även om vi inte kommit så långt ännu, säger Merit Israelsson.

Mer läsning

Annons