Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor risk för gräsbränder

Det råder stor risk för gräsbränder i hela Sydnärke. Fjolårsgräset antänds lätt och det nya gräset har inte hunnit komma upp.

Annons
Ännu lugnt. Risken för gräsbränder är stor men på brandstationen i Byrsta har det ändå varit lugnt under påskhelgen, berättar styrkeledare David Persman.

Enligt SMHI:s brandriskkartor omfattas Sydnärke och hela västra Svealand av risken.

– Det färska gräset är på väg, och när det har vuxit upp är inte risken stor. Men på många ställen finns fortfarande torrt fjolårsgräs, och nu är det varmt och har börjat blåsa lite, så bör man vara försiktig, säger David Persman, styrkeledare på brandstationen i Byrsta.

Byrsta är en av Nerikes brandkårs två heltidsbemannade brandstationer. Den andra finns i Örebro. Utöver dem finns 15 deltidsbemmanade brandstationer och tio brandvärn.

Enligt SMHI fortsätter även högtrycket den närmaste tiden.

En gräsbrand som omfattade 2000 kvadrat inträffade i Hjortkvarn på påskdagen, men över lag har det varit lugnt i helgen, säger David Persman.

– De flesta som eldar är medvetna om riskerna.

Enligt SOS alarms brandriskinformation är eldning möjlig, men man ska elda i mindre högar och alltid övervaka elden. För mindre brasor ska man hålla ett avstånd på 15 meter till byggnader, för större eldning måste säkerhetsavståndet till byggnader vara 50 meter. All eldning ska vara avslutad när det blivit mörkt. Dagsaktuell information om brandriskläget i länet finns på SOS brandrisktelefon, 019-18 99 05.

Mer läsning

Annons