Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormig advent i södra Sverige

Redan tidigt på söndagsmorgonen blåste det rejält i södra Sverige där adventsfirarna väntas få sällskap av stormen Berits lillasyster. Enligt SMHI kommer vindarna efter lunch att öka till mellan 18 och 23 meter per sekund, för att sedan kulminera framåt kvällen med stor risk för stormbyar på 30 meter per sekund.

Annons

De två decimeter snö som utlovats i norra Sverige ser ut att slukas av mildvädret och ersättas av regn. Lokalt kan dock mycket snö falla.

Det blåsiga vädret har ställt till det rejält för tågtrafiken i Västsverige. Under söndagsförmiddagen hade vädret orsakar stopp på tre tågbanor, skriver Gp.se. Trafiken ligger nere på Bergslagsbanan mellan Göteborg och Karlstad, samt på Bohusbanan mellan Munkedal och Skee, efter att kontaktledningar rivits ner. Även mellan Herrljunga och Borås är det stopp efter ett kontaktledningsfel. Reparation pågår på alla tre sträckorna, enligt Trafikverket.

Den hårda vinden i södra Sverige har orsakat problem för elnäten i områdena kring Strömstad och Munkedal. Blåsten gör att många träd och grenar faller ner och skadar elledningarna, rapporterar elbolaget Fortum. Detta har lett till störningar i elförsörjningen för hushåll i området.– Insatser pågår för att få bukt med problemen, men så länge det blåsiga vädret pågår kan nya fel inträffa, enligt elbolaget.

Även trafiken på E6:an har drabbats av det hårda vädret i södra Sverige. Uddevallabron är stängd för tung trafik och personbilar med släp på grund av de hårda vindarna, uppger Trafikverket.

Mer läsning

Annons