Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att få svar i utredningen om sexövergreppen

När de sexutsatta eleverna på Birgittaskolan och Manillaskolan gick till polisen för att anmäla händelserna som utspelade sig på 90-talet, hade det gått för lång tid. Polisen la ner ärendet och skolans myndighet kom inte heller vidare i fallet.

Annons

Det menar skolmyndigheten Specialpedgogiska skolmyndigheten i ett uttalande som kom till Nerikes Allehanda vid lunchtid i dag.

Det handlar om flera före detta elever som har gjort en polisanmälan om de sexuella trakasserierna på framför allt Manillaskolan. Men eftersom händelserna utspelade sig på 90-talet hade preskriptionstiden gått ut.

I stället gjorde då den Specialpedagogiska skolmyndigheten en anmälan till Skolinspektionen och till Diskrimineringsombudsmannen i samma ärende, men har nnu inte fått svar om de kommer att hantera frågan.

Men skolan själv har haft svårt att få tag i kompletterande uppgifter om saken.

- Den före detta elevens berättelse har berört oss djupt. Det är en allvarlig påminnelse om vuxnas ansvar att alltid ta barns berättelse på allvar, säger myndighetens generaldirektör Greger Bååth.

- Vi har letat i tidigare myndighets system och pratat med de som arbetade på skolan den tiden för att se om vi kunnat hitta någon dokumentation kring den före detta elevens berättelse, men det har vi inte gjort, säger han vidare i uttalandet.

Han påpekar också att han inte tror att något liknande skulle kunna ske på någon av myndigheternas skolor i dag.

- Incidenter inträffar även i dag, men nu har specialskolorna andra system för att fånga upp elevers upplevelser av kränkningar. Vi kvalitetssäkrar skolornas planer mot kränkande behandling och barnkonventionen genomsyrar verksamheten, säger han.

Mer läsning

Annons