Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att komma åt brottsvinster

Bovarnas pengar är vad polisen främst är ute efter i arbetet mot grov organiserad brottslighet.Hittills har det inte gått så lysande.

Annons

– Det är ett område där vi kan bli bättre, sade Rikskriminalpolisens chef Klas Friberg.

För snart två år sedan drogs polisens satsning mot den grova organiserade brottsligheten (GOB) i gång med pukor och trumpeter. De största bovarna skulle fångas in och deras pengar beslagtas. På fredagen tog justitieminister Beatrice Ask emot en rapport om satsningens resultat.

– Det är en prioriterad fråga för regeringen. Organiserad brottslighet påverkar samhället på ett annat sätt än övrig brottslighet, bland annat genom att slå ut lagliga verksamheter, deklarerade Ask på en presskonferens.

Men att det är viktigt betyder inte att det är lätt. I rapporten slås det fast att man måste bli bättre på att komma åt brottsvinsterna. Under hela förra året lyckades polisen bara säkra 3,7 miljoner kronor och fick endast 100000 kronor förverkade efter domstolsbeslut. Klas Friberg är en av rapportens upphovsmän. Han är också ordförande i det operativa råd, som leder GOB-gruppernas verksamhet.

Ökade resurser och kompetensutveckling är hans recept för att polisen ska kunna sätta verklig kraft bakom devisen ”brott lönar sig inte”.

– Man får komma ihåg att brottslingarnas drivkraft är pengar och bara pengar. De är oerhört bra på att snabbt gömma undan sina brottsbyten, bättre än på att dölja sin egen brottslighet faktiskt, sade Friberg.

Hur ska polisen göra för att nå upp till brottslingarnas nivå?

– Vi ska inte bli lika bra, vi måste till och med bli bättre, sade Friberg.

Den verkliga nyckeln till framgång är enligt hans mening polisens samarbete med andra myndigheter, som var och en på sitt sätt jobbar mot den organiserade brottsligheten.

– De tar på sin kant in pengar från brott till staten. Och med deras hjälp kommer vi också åt de strategiskt viktiga kriminella nyckelpersoner som sitter ett par våningar upp i hierarkin och tar hand om vinsterna, sade Friberg.

Skatteverket kan för sin del redovisa 50–100 miljoner kronor i extra skatteintäkter från diverse olagliga verksamheter. Försäkringskassan tog förra året in 80 miljoner kronor i återkrav och stoppade utbetalningar till kriminella.

– Försäkringskassan ser kriminell verksamhet som bevis på att en person har arbetsförmåga och då ska sjukpengen dras in, sade Adriana Lender, försäkringskassan.

Mer läsning

Annons