Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Temavecka ska få fler att koppla upp sig

Nästa vecka drar Get online week igång – en årligt återkommande temavecka som vill hjälpa människor utanför den digitaliserade världen att koppla upp sig.

Annons
Christina Carlsson, bibliotekarie, och Gertrud Åstrand, avdelningschef på kulturavdelningen, framför en av Kumla biblioteks datorer.

I Sverige är i dag en miljon människor utanför det digitaliserade samhället. De har kanske ingen dator eller smart telefon, eller saknar internetuppkoppling. För att få fler människor in i vår allt mer digitaliserade vardag hålls en temavecka varje år i slutet av mars. Veckan kallas Get online week och pågår 23–27 mars i stora delar av Europa, inklusive Sverige.

På biblioteket i Kumla finns program för alla fem dagarna.

– Vi tjuvstartar redan nu på lördag, som också är Släktforskningens dag, säger Gertrud Åstrand, chef på kulturavdelningen på Kumla bibliotek.

Men digital handledning är inget nytt där. De har en längre tid haft månatlig datahandledning – ett inslag i verksamheten som varit mycket uppskattad.

– Det finns ett större behov av det här än man kanske tror, och många kommer också in med sina telefoner eller surfplattor och har frågor, säger Gertrud Åstrand.

Programmet riktar sig först och främst till nybörjare, och innehåller allt från att en bank kommer och visar sina e-tjänster till en föreläsning om sociala medier med handledning.

– Många kanske inte har yngre i sin närhet att fråga om hur de utför ärenden på internet, eller kanske inte ens äger en dator, säger Christina Carlsson som är bibiliotikarie på Kumla bibliotek och jobbar tillsammans med Gertrud Åstrand med Get online week.

Även biblioteken i Laxå och Askersund är med på Get online week, men de har samlat sina aktiviteter på en dag, onsdag respektive torsdag.

– Vi har bara aktiviteter 26 mars. Bland annat kommer Arbetsförmedlingen och Skatteverket hit och visar sina e-tjänster, säger Darina Gustavsson på Askersunds bibliotek.

I Laxå har man fått banta sitt program en del, på grund av att förutsättningarna ändrats.

– Vi en datastuga på onsdagen tillsammans med ABF, säger första bibliotikarie Anne Karlsson.

Hon påpekar också att om det är någon vill lära sig mer om bibliotekets e-tjänster är hen välkommen in att fråga.

– Men vi har ingen fast punkt för det. Eftersom vi inte är så många som jobbar då är det svårt för oss att få till.

Lekeberg kommer inte delta i temaveckan. Där har man i stället valt att ha datastugor och föreläsningar över en längre tid.

– Vi har redan börjat, och har bara en föreläsning och en stuga kvar, säger Karin Adolfsson, kultur- och fritidssekreterare på Lekeberg kommun.

Datastugorna har fungerat som drop in-stunder där vem som helst får komma och ställa frågor och få tjänster visade för sig.

– Vi har märkt att många har frågor kring bland annat e-legitimation på våra datastugor, så där har det varit full fart hela tiden.

På biblioteket i Hallsberg var man tyvärr lite sen på bollen, och är därför inte anmälda till Get online week i år.

– Vi kom på det lite för sent, men jobbar i stället på att få igång ett samarbete med Studiecirkeln inför framtiden, säger bibliotekets chef Anne Marie Alzén.

Mer läsning

Annons