Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid för opera på bio igen

På lördag kväll visas dubbel-opera när Cavalleria rusticana/Pajazzo från Metropolitan i New York visas på bio i Nora och Lindesberg.

Annons
På bio på lördag: Cavalleria rusticana/Pajazzo från Metropolitan i New York.

Tack vare digitaliseringen av biotekniken kan evenemang från platser runt om i världen direktsändas på biograferna. Opera är ett sådant exempel.

Och nu på lördag kväll klockan 18.30 är det alltså opera-dags igen.

David McVicar regisserar den första nya Met-uppsättningen av Pietro Mascagnis och Ruggero Leoncavallos dubbelopera. Marcelo Álvarez gör sin Met-debut i de båda ledande tenorrollerna. Eva-Maria Westbroek gör rollen som Santuzza, den övergivna kvinnan i centrum av Cavalleria rusticana , med Željko Lučić som den chevalereske Alfio.

Patricia Racette spelar Canios olycksaliga fru Nedda i Pajazzo, med George Gagnidze i sitt första Met-framträdande som Tonio. Mets chefdirigent Fabio Luisi leder båda operorna."

Så här berättar Folkets hus och Parker om operaföreställningen: "På Sicilien är Cavalleria rusticana en av de mest framförda operorna och intermezzot är ett av världens mest igenkända stycken. Cavalleria rusticana/Pajazzo har olika kompositörer och orelaterade storylines, ändå paras de nästan alltid ihop när de framförs. En praxis som började på Met redan 1893. Verken är de mest kända exemplen på verism-genren inom opera. Kännetecknande för verism är att de bygger på verkliga människor från samtiden, gärna från lägre samhällsklasser.

Mer om opera-bio

Folkets Hus och Parker har livesänt scenkonst på bio sedan 2003 och antalet biografer som deltar ökar ständigt. Från början var 7 biografer med och nu är 180 biografer anslutna till Folkets Hus och Parkers nätverk Live på bio. Live på bio är en satsning på kulturtillgänglighet och bygger på ett stort antal ideellt engagerade personer ute i landet.

För mer info: www.livepabio.se

Mer läsning

Annons