Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Till dig som kan tänka dig att bli politiker"

Den här artikeln av Axel Gisslén publicerade NA på ledarsidan april 2006.

Annons

Till dig, som kan tänka dig att bli politiker.

Det påstås ofta, att ledande politiker är tjockhudade, okänsliga, buffelaktiga och drivna av maktlystnad. Kanske är det så? Det väcker i så fall en allvarlig fråga: Finns det någon, som inte är det, som kan uthärda det politiska livet och det politiska klimatet på ledande politisk nivå?

I en demokrati är alla medborgare medansvariga för politiken eftersom de genom rösträtten kan påverka den. Alla bör också vara beredda att ta på sig de uppdrag som måste skötas för att demokratin ska fungera. Antag att du, medborgare i gemen, skulle vilja bli politiker på ledande nivå. Då är det ett antal villkor, som du måste ta ställning till om du är beredd att acceptera. Till exempel: ºDitt hem inte är din borg.

ºPraktiskt taget varje vrå av ditt privatliv tillhör offentligheten.

ºVid utfrågningar av journalister bli behandlad som misstänkt brottsling.

ºVid kontakter med massmedia sällan få tala till punkt eller framföra något annat än svar på frågor, som journalisten i förväg har bestämt sig för att ställa.

ºAtt bli förlöjligad och framställd som dum och okunnig.

Skulle du kunna acceptera dessa villkor? Om inte - kanske de flesta andra medborgare heller inte vill acceptera dem? Vilka kommer vi då att få som våra representanter i de svåra och ansvarsfulla politiska uppdragen? När man under många år har följt hur det politiska klimatet har hårdnat och dreven mot politiker har blivit allt mer hänsynslösa, då kan man inte undgå att ställa den frågan. Då kan man inte undgå att oroas för hur det ska gå med den demokrati, som alla så ivrigt säger sig värna.

En väl fungerande demokrati är faktiskt beroende av att det finns människor som vill arbeta politiskt därför att de drivs av idealitet och socialt engagemang. Människor med kompetens och engagemang, som de också kan få utlopp för i annan verksamhet än politiken. Om de människorna anser att det personliga priset i politiken är för högt, vilka återstår då för de viktiga politiska uppdragen? Jag vet att det här inte är någon passande fråga. Men vid min ålder behöver man inte alltid hålla sig till det passande.

AXEL GISSLÉN

Mer läsning

Annons