Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Lundströms försvarstal

Annons

"Förra året behandlade Migrationsverket fler än 30 000 asylärenden. Bakom dom här ärendena finns människor som lämnat sina hem, sina ägodelar, sina släktingar och på en mycket riskfylld resa tagit sig igenom Europa. Dom kom från länder som vi hör om varje dag på nyheterna. Från Irak, Iran, Afghanistan och Somalia. Av dom här 30 000 asylsökande fick 72% beskedet om att dom inte får stanna i Sverige utan ska avvisas.

Vissa av dom här avvisningar utförs som tvångsdeportationer av den oheliga allians som består av Migrationsverket, Polismyndigheten och Kriminalvården. Förra året tvångsdeporterades fler än 13 000 flyktingar. Bland dessa 13 000 var en betydande del personer från någon av Iraks minoritetsgrupper, t.ex. kristna. Dom här grupperna utsätts för daglig förföljelse och våld i Irak. Trots detta och högljudda protester från såväl Amnesty, Sveriges kristna råd och FN:s flyktingorgan fortsätter svenska myndigheter tvångsdeportera flyktingar tillbaka till Irak.

Det var i ett försök att få upp ögonen på Migrationsverkets personal och på de poliser som jag mötte som jag valde att kedja fast mig inne på Migrationsverket förra hösten. Jag ville få kontakt med dom personer som utför dessa tvångsdeportationer på order av Staten. Det tar lång tid att ändra lagar, och vi har inte tid att vänta. Människor deporteras i vissa fall till en mycket osäker situation, till förföljelse, till tortyr och ibland till död. Situtationen är akut! Vi kan inte vänta på politikerna. Vi måste agera själva. Jag ville med den här aktionen uppmana Migrationsverkets personal att vägra besluta om tvångsavvisningar. Och jag ville uppmana Polismyndighetens personal att vägra delta i utförandet av deportationerna.

Och idag vill jag vädja till er som fattar beslut i ärendet om mitt eventuella straff. Jag ber er använda era hjärtan istället för era lagar och paragrafer. Jag ber er att tänka på era medmänniskor. Jag vågar lova att om ni friar mig idag kommer det ge otroligt mycket mer uppmärksamhet åt frågan om deportationerna. Ni kan visa att inte heller ni godkänner att dessa deportationer sker i era namn. Det är vi tillsammans som kan stoppa deportationerna. Jag vill att ni ska vara med i kampen för en värld där ingen människa betraktas som illegal. Med den här rättegången får ni chansen att delta i den kampen.

Tack."

Mer läsning

Annons