Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikcenters ägare agerar efter NA-artiklar

– NA:s uppgifter om de kommunala körkortsutbildningarna på Trafikcenter i Kumla är oerhört besvärande. Nu måste vi gå till botten med det här. Det säger Mårten Blomqvist, styrelseordförande i Länstrafiken Örebro, som äger Trafikcenter i Kumla.

Annons

Trafikcenter, eller Scantec AB som det formellt heter, är ett helägt dotterbolag till Länstrafiken Örebro AB. Där har NA:s artiklar nu väckt kraftiga reaktioner.

– Nu måste den här frågan redas ut. Jag har gett Conny Strand, vd för Länstrafiken Mälardalen, i uppdrag att kontakta Trafikcenters vd och styrelseordförande för att se hur vi ska gå vidare med det här, säger Mårten Blomqvist.

Väcker frågorHan är inte ensam om att reagera. Ola Karlsson är andre vice ordförande i styrelsen för Länstrafiken Örebro och frågar sig nu hur det står till med kontrollen och kvaliteten i Trafikcenters verksamhet.

Han menar också att NA:s artiklar väcker frågan om varför den allvarliga kritik som följde efter en tillsyn av verksamheten 2007 inte rapporterades till Länstrafiken och styrelsen.

Ola Karlsson kräver därför nu i ett brev att Trafikcenters verksamhet granskas och att granskningen redovisas för styrelsen. Han kräver också att styrelsen informeras om vilken kvalitetskontroll som görs av verksamheten i dag och hur denna kan förbättras.

– De uppgifter som nu kommit fram via NA är helt nya för mig, säger Mårten Blomqvist.

Anklagelser innan julMen helt nya är de inte. Redan före jul fick Conny Strand och Mårten Blomqvist per brev ta emot allvarliga anklagelser mot de kommunala körkortsutbildningar som Trafikcenter driver på uppdrag av Kumla kommun.

– Jo, de anklagelserna kände jag visserligen till, men just då tyckte jag att jag gjorde vad jag kunde, säger Mårten Blomqvist.

Vad gjorde du då?– Jag kontaktade Conny Strand som skulle ta ärendet vidare till Länstrafikens personalavdelning.

Bad du inte att få ärendet återrapporterat till dig med tanke på att anklagelserna var så allvarliga?– Jo. Och som jag uppfattade det så reddes det ut den vägen.

Conny Strand tycker att han tog anklagelserna på allvar.

– Jag har börjat gå igenom anklagelserna med Trafikcenters vd Christer Svensson. Vi är inte färdiga än utan håller fortfarande på. Anklagelserna är ungefär desamma som NA har skrivit om och är de sanna så är det väldigt allvarligt, säger Conny Strand.

– Bara att det finns sådana här påståenden är allvarligt. Vi har aldrig tidigare fått signaler om att det skulle finnas brister i verksamheten. Nu måste vi utreda det här i grunden, tillägger han.

Den 9 mars har Länstrafiken Örebro nästa styrelsemöte.

– Då räknar jag med att den här frågan kommer att rapporteras av. Sedan får vi komma överens om hur alltihop ska hanteras, säger Mårten Blomqvist.

Mer läsning

Annons