Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trio döms för flera fall av misshandel

Nu döms en trio hemmahörande i Sydnärke för inblandning i flera fall av misshandel samt bland annat olaga hot, skadegörelse och brott mot knivlagen. Ytterligare två personer döms i samband med detta för olovlig körning och brott mot knivlagen.

Annons

Det var under sommarhalvåret 2014 som trion begick flera grova våldsbrott, bland annat på skolor och ungdomsgårdar. De döms för totalt tre fall av misshandel och två fall av grov misshandel. De döms också för bland annat olaga hot, snatteri och flera fall av olovlig körning.

I samband med att trion döms, döms också två personer relaterade till dem. Den ena fälls för ringa vapenbrott och den andra för olovlig körning, vårdslöshet i trafik och brott mot knivlagen.

Det handlar om totalt fem fall av misshandel där en eller flera i trion varit inblandade. Offren har vid alla tillfällen fått motta sparkar och slag mot både kroppen och huvudet eller ansikte.

I fyra av dessa har offret sökts upp och tagits åt sidan då gärningspersonerna uttryckt en önskan om att få prata med offret om någon oegentlighet. Samtalen har sedan spårat ur och övergått först i handgemäng och sedan misshandel. Två av dessa fall bedöms som grov misshandel. Våldet har då fortsatt även efter att offret fällts till marken.

Ett av de två brotten som bedöms som grova ska också ha startat ett större tumult bland de ungdomar som fanns i den lokal som finns i anslutning till platsen där brottet ägde rum.

Vid tillfället för den femte misshandeln, som ägde rum i en utbildningslokal, har enligt domen en av de inblandade i trion gjort en nazistisk hälsningsgest mot en person med utländsk bakgrund. Offret ska då ha protesterat och gått emellan, vilket lett till att hen fick ta emot slag från gärningspersonen.

En andra person ur den dömda trion har då lagt sig i, och ställt sig framför gärningspersonen som en ”mänsklig sköld”. Gärningspersonen har fortsatt dela ut slag mot offret, och då över kumpanens axel. Kumpanen hotade också offret med en hammare i samband med misshandeln.

Under den aktuella perioden har trion, i olika konstellationer och även tillsammans med de två andra dömda, begått mindre brott som olovlig körning, snatteri och skadegörelse.

Trion var mellan 16 och 19 år när brotten begicks, och Tingrätten i Örebro har tagit med de låga åldrarna i straffbedömningen. Det två yngre i trion döms därför till skyddstillsyn, och den äldre till villkorlig dom och samhällstjänst.De båda yngre ska i samband med skyddstillsynen genomgå ett behandlingsprogram för aggressionsproblematik. Tingsrätten påpekar dock att alla tre skulle dömts till fängelsestraff om de varit över 21 år när brotten begicks.

I domen för den äldsta i trion understryks också att om samhällstjänsten inte sköts hamnar hen i fängelse i stället. Alla tre döms också att betala skadestånd till de drabbade, samt avgifter till brottsofferfonden.

Alla tre är tidigare dömda för liknande brott.

De andra två dömda har kopplats samman med trion vid olika tillfällen under perioden för brotten 2014. Den av dem som döms för bland annat vårdslöshet i trafiken och brott mot knivlagen ska betala dagsböter på totalt 3 000 kronor. Den andra, som fälls för ringa vapenbrott, ska betala 1 500 kronor i dagsböter. De beslagtagna vapnen förverkas.

Mer läsning

Annons