Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots kritik från FN:s flyktingkommissariat:Kristna mördas – Savah är orolig för sonen Bassam

En av dem som sitter på Migrationsverkets förvar i Flen är Kumlabon Bassam. I morgon avvisas han till Bagdad.

Annons

För en dryg månad sedan hämtades 33-åriga Bassam av två civilklädda poliser från lägenheten i Kumla där han bodde tillsammans med sina föräldrar. Det var dags att verkställa hans avvisning.

Enligt Migrationsdomstolen är hans berättelse vag och han har inte kunnat visa att det fortfarande finns hot mot hans liv i Irak.

I våras fick Bassams pappa ett mejl från en tidigare arbetskamrat. Han berättar om att beväpnade flera gånger sökt efter Bassam, och att de fört bort några av Bassams kristna vänner.

”Säg åt Bassam att inte tänka på att återvända till Irak eftersom det verkar vara en allvarlig fara för hans liv”, avslutas mejlet.

Så sent som i september fick pappan veta att en av Bassams bekanta nyligen mördades utanför sitt hem efter en gudstjänst.

Bassams familj tillhör den kristna minoriteten i Irak. Den övriga familjen kom till Sverige för nio år sedan. De fick uppehållstillstånd i Sverige i samband med kriget som ledde till Saddam Husseins fall.

Bassam blev kvar i Irak, men ansökte om att få återförenas med sin familj. Det nekades han, eftersom han var över 18 år.

2007 flydde han till Sverige. Han har för Migrationsverket berättat hur han 2003 kidnappades och hur polisen fritog honom efter några dagar. Eftersom det skedde för så länge sedan anser Migrationsdomstolen att kidnapparna knappast kan vara intresserade av Bassam längre.

Hösten 2007 mördades en av Bassams vänner i den bostad de delade. Vid tillfället var Bassam inte hemma, men hot framfördes om att han stod näst på tur. Efter det begav sig Bassam till Sverige. Uppgifterna om att Bassams engagemang i kyrkan är ett motiv till hoten mot honom kom, enligt Migrationsdomstolen, sent i asylprocessen. Det gör att rätten inte fäster så stor tilltro till dem.

– Jag har berättat att jag behöver skydd på grund av att jag är kristen, men hur aktiv jag var frågade de inte om förrän i domstolen, förklarar Bassam.

Bassam har överklagat beslutet om att neka honom asyl, men beslutet står fast. Inlåst på förvaret i Flen tillsammans med 24 andra som väntar på utvisning har Bassam tillbringat tiden framför tv:n eller med att spela biljard.

– Jag dör sakta, sakta. Jag har ingen familj kvar i Irak, inga kontakter. Vad ska jag ta mig till, säger Bassam.

På onsdag står han på Bagdads flygplats med 100 dollar på fickan från svenska staten. Där slutar Sveriges ansvar för Bassam.

2) Bassam valde att inte ställa upp på bild av rädsla för att bli igenkänd.

Fotnot: 1) Bassams ärende i Migrationsdomstolen avgjordes av en domare och tre nämndemän. Två av nämndemännen ansåg att han hade flyktingskäl, men domarens röst var utslagsgivande.

Mer läsning

Annons