Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tsunamivarningar dras tillbaka

I flera sydostasiatiska länder tsunamivarnade efter jätteskalvet utanför Aceh i Indonesien. Där har vattennivån i havets höjt en meter. I Thailand, där över 1 000 svenskar turistar, manas folk att söka sig till högre höjder.

Annons

I land efter land vid Indiska oceanen dras tsunamivarningarna nu tillbaka.

Indonesien har liksom USA:s varningscentral på Hawaii blåst faran över, men indonesiska myndigheter betonar att man ännu inte har överblick över eventuella skador av den knappt meterhöga våg som uppstod efter skalven.

Varning i bland annat ThilandFlera länder, bland andra Thailand, hade på förmiddagen utfärdat en tsunamivarning efter ett kraftigt jordskalv. Den gällde provinserna Phuket, Krabi, Phang Nga, Ranong, Trang och Satun. Ambassaden i Bangkok uppmanade svenska medborgare att följa thailändska myndigheternas rekommendationer.

Indonesiska myndigheter uppmätte 0,8 meters höjning av vattennivån vid havet i västra och Norra Aceh, skriver Reuters.

Fritidsresor gick ut med sms till alla sina resenärer i framför allt de södra delarna av Thailand med Phuket och Krabi om att de ska bege sig från strandområdena.

- Vi skickar också ut sms om att resenärerna ska följa instruktioner från både hotell och lokalbefolkning, säger informatör Therese Wahlund.

Fritidsresor har just nu 1 122 svenska resenärer i Thailand. Fritidsresor har drygt 100 resenärer i Ao Nang-Krabiområdet och längs kusten söderut.

SMS varningarSvenska Ving säger sig ha cirka 1 700 gäster i Phuket. Vings personal på plats kände av skalvet.

- Vi skickar nu sms till dem om att en tsunamivarning är utfärdad och att de ska sätta sig i säkerhet bort från strandlinjen och upp mot bergen. Det finns evakueringsrutter som myndigheterna i Phuket själva satt upp så det finns information överallt om vart man ska bege sig vid en tsunamivarning, säger informationschef Magdalena Öhrn.

Researrangören Apollo har 212 svenska resenärer i Thailand.

Peter Kolare, som turistar i Koh Lanta med familjen, vittnar om den panik som bröt ut i Thailand.

- Folk har sprungit och det var totalt kaos när larmet gick. - Det ösregnar och blixtrar. Staden ser öde ut härifrån.

Hans syster med familj tog sig barfota springande från stranden och har sedan dess befunnit sig nu med sina barn på en platå cirka 500 meter från stranden.

Lämnade strandenFolk på Patong Beach i Phuket lämnade stranden för att bege sig högre upp, berättar Kent Karlsson, som driver Karlssons restaurang på Patong Beach för TT.

- Det är lite halvkalabalik här just nu men det finns ingen anledning till panik. Vi sitter och äter just nu. Det kommer att ta flera timmar innan en eventuell tsunami kommer.

Det första skalvet med magnituden 8,6 vid Sumatra i Indonesien följdes av flera kraftiga efterskalv.

Sverige är förberettDen svenska tsunamiberedskapen är i dag betydligt bättre än vid den stora tsunamikatastrofen i Thailand 2004, enlig utrikesminister Carl Bildt.

- I alla avseenden. Nu ska jag inte sätta mig till doms över en tidigare regering men det är ju väl utrett hur det var då. Nu har vi en fungerande krisorganisation och vi har kontakt med alla ambassaderna, som har fått instruktioner, och vi följer det löpande från krishanteringskansliet, säger Bildt.

Läs mer:

Expert tror inte på tsunami

Örebroarna flydde stranden

Svenska myndigheter på alerten

Följ Twitterflödet här

Hör av dig till NA på 72 019 eller +46 19 15 51 68

Efterlysning: Är du på plats? Har du bilder? H

Livesändning

Nyhetskanalen CNN sänder live om tsunamin. Klicka här för att se sändingen i webb-tv.

Mer läsning

Annons