Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undersköterska åtalad - slogförståndshandikappad man

En undersköterska på ett boende i Örebro misstänks ha misshandlat en förståndshandikappad och rullstolsburen man genom att slå honom i ansiktet. Hon åtalas nu vid Örebro tingsrätt.

Annons

När enhetschefen fick veta att något hänt kallades den anställda till ett möte och blev omgående avstängd från jobbet. Samtidigt gjordes polisanmälan och anmälan enligt lex Sarah.

Kvinnan, med lång erfarenhet från vården, nekar till brotten och säger att handen träffade skuldran, inte ansiktet.En arbetskamrat är vittne och berättar i polisutredningen att hon chockades av det hon såg.

Hon har sagt att hon hörde höga röster från rummet och såg den åtalade slå med öppen hand mot mannens ansikte, som en örfil. Det dröjde fyra och en halv månad innan arbetskamraten berättade för chefen, hon uppger att semestrar och annat gjorde att det dröjde. Enligt vittnet hade kvinnan armen utsträckt och tog sats och slog till hårt med öppen handflata så den träffade kinden.

Den misstänkta har en annan version. Hon berättar att hon skulle ta bort en lyftsele. Enligt kvinnan blev mannen rädd för att ramla och skrek högt intill hennes öra, samtidigt som han viftade med ena armen. Kvinnan säger att hon var oförberedd på skriket och därför blev rädd och reflexmässigt lyfte upp sin arm.

Hon förnekar att hon träffat ansiktet. Enligt henne träffade hon mannens skuldra, och tog några steg bort, för att sedan gå tillbaka och säga förlåt och fråga hur det hade gått. Hon säger också att det blev det en otrevlig situation när arbetskamraten kom in i rummet och att de inte pratade med varandra.

Hon förnekar bestämt att hon haft för avsikt att slå, utan beskriver det som en ren reflexrörelse orsakad av hennes rädsla i samband med mannens skrik.

I vittnesförhöret har det kommit fram att mannen blev röd på kinden men inte hade andra skador. Enligt vittnet började han efteråt fråga vem som skulle jobba på kvällen. I polisutredningen framgår att den åtalade numera sagt upp sig från jobbet som undersköterska.

Mer läsning

Annons