Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga i Laxå driver företag i sommar

Under fyra sommarveckor får sju Laxåungdomar prova på att vara egenföretagare som sommarjobb. Fotografering, broderier och ha koll på semestertomma hus är några av affärsidéerna.

Annons
broderar. Narhan Myagmarsurens affärsidé är att brodera logotyper och liknande. Foto: Lars-Ivar Jansson

Under Rastpunktskalaset i lördags visade några av de sommarföretagande ungdomarna upp sina verksamheter för besökarna.

– Mitt företag är en fotoateljé. Jag erbjuder olika typer av fotografering, både i min egen ateljé eller hemma hos folk, säger Linnéa Larsson och visar upp en portfolio med allt från studentbilder till djurporträtt.

Hon är 16 år och en av de sju ungdomar i åldrarna 16–18 år som har nappat på erbjudandet att få feriepraktik i form av fyra veckors företagande.

– Först hade vi en veckas utbildning där vi fick lära oss om allt från hur man gör en budget till hur viktigt det är med marknadsföring. Det var väldigt lärorikt, säger Linnéa Larsson.

Initiativtagare till företagande som sommarjobb i Laxå är Mattias Bruus, som själv driver företag i kommunen och gärna vill se att fler gör det.

– Det här finns ju på andra håll i olika varianter och jag tyckte att det kunde vara något att prova här i Laxå för att locka fler unga att starta företag. Jag tog upp förslaget i Laxås utvecklingsgrupp och fick klartecken, säger Mattias Bruus.

Nu är Mattias Bruus handledare för projektet som han driver tillsammans med Nyföretagarcentrum och Laxå kommun:

– Konceptet går ut på att ungdomarna får motsvarande lön som kommunens feriearbetare och får ut det som ett startbidrag.

Han annonserade efter intresserade ungdomar på Facebook och det visade sig att intresse fanns.

– Vi fick in sju ansökningar som vi tyckte var intressanta. Förhoppningen var att vi skulle bli mellan fem och tio, så det blev ett lagom antal, säger Mattias Bruus.

18-åriga Narhan Myagmarsurens affärsidé är att brodera logotyper och liknande på märken som exempelvis kan sys fast på kläder.

– Jag har hållit på med det här i ungefär 1,5 år. Jag broderar exempelvis till företag, men även namn på folks hundar och andra husdjur, säger hon.

Efter den första utbildningsveckan har ungdomarna tre veckor på sig att driva sina företag, men förhoppningen är att dessa kommer att leva vidare även efteråt.

– Exempelvis kan de här sommarföretagen ombildas som UF-företag. Flera av deltagarna är väldigt drivna och vill fortsätta, säger Mattias Bruus.

En av dessa är Linnéa Larsson, som börjar på vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet till hösten, men hoppas kunna fortsätta med det egna företaget vid sidan av:

– Det är tanken. Jag tycker om att hålla på med något kreativt och att skapa något själv. Jag har redan en del kunder och hoppas kunna fixa en lokal snart att vara i.

LARS-IVAR JANSSON

Konceptet går ut på att ungdomarna får motsvarande lön som kommunens feriearbetare och får ut det som ett startbidrag. Mattias Bruus, handledare

Mer läsning

Annons