Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphandling av bildtelefoni stoppas

Förra veckan meddelade Post och Telestyrelsen (PTS) att det finska företaget Evantia Oy övertar uppdraget från Tolkcentralen att leverera förmedlingstjänsten bildtelefoni. Nu stoppas upphandlingen och frågan går över till Förvaltningsrätten. Det rapporterar SVT Örebro.

Annons

– Det krävdes en speciell typ av erfarenhet och att man skaffat sig denna erfarenhet på ett visst sätt, säger Fredrik Forsberg, anbudsansvarig på Svensk Bildtelefoni, till SVT Örebro.

Sveriges Dövas Riksförbund deltog via dotterbolaget Svensk bildtelefoni i upphandlingen. Svensk bildtelefoni menar nu att vinnaren Evantia Oy inte uppfyller kraven som PTS ställt i upphandlingen, skriver SVT Örebro.

Det är oklart vilket företag som så småningom kommer att tillhandahålla tjänsten. Enligt SVT tror Magnus Sjögren, verksamhetschef på Tolkcentralen, att en utdragen rättsprocess nu är att vänta. Det är möjligt att Tolkcentralens kan få förlängt kontrakt till dess att PTS kan avsluta upphandlingen och skriva ett nytt kontrakt, säger han till SVT Örebro.

Tolkcentralens avtal löper ut i juni 2016. Det innebär att Tolcentralen förlorar 53 tjänster. 

Upphandlingen avser en rikstäckande bildtelefonitjänst för döva och hörselskadade.

Förvaltningsrätten slog fast i en dom 2013 att en myndighet inte ska bedriva en rikstäckande tjänst. Det är därför kommuner och landsting inte fått delta i upphandlingen, förklarade Magnus Sjögren vid Tolkcentralen för NA förra veckan.

Mer läsning

Annons