Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptaktsfest med Afrikatema

Inget Afrikatema utan trummor. Och just trummor fanns det på söndagen gott om vid Kumla församlingshem, antingen att köpa direktimporterade eller att tillverka egna.

Annons
Gunlög Axelsson visar gästerna från Tanzania runt i församlingshemmet, där inte minst bytarmarknaden med barnkläder och loppisborden lockade många besökare.

Kumla. Att ett besök från nya vänförsamlingen Maruku i Tanzania skulle sammanfalla med söndagens upptaktfest var en lyckosam slump. Och att gästerna i sitt bagage hade med sig såväl egentillverkade smycken, färsk vanilj, batiktyger och inte minst trummor kom naturligtvis väl till pass. Under NA:s korta stund vid försäljningsbordet fick direkt tre trummor nya ägare.

– Det är först till kvarn som gäller, fler än de här finns inte, säger Lena Gunnarsson från svenska kyrkan i Kumla.

Den som inte hann fram i tid för att köpa en färdig trumma, kunde bege sig till barnens rum för att istället tillverka sig en egen. Pappcylindrar målades i valbar färg, och ett galontyg fästes sedan i ena änden.

Uteserveringen var också välbesökt. Från en av kökets största grytor kom doften av kycklinggryta kryddad med curry, paprika, spiskummin och kardemumma. Och till efterrätt fanns sesamkakor.

Insamlingen från dagen ska gå till föräldralösa barn i Tanzania, där föräldrarna ofta dött i cancer.

Gästerna från Tanzania kommer från en lantortsförsamling och ska under veckan bland annat besöka en mjölkgård i Hidingsta och församlingsrådet i Hardemo.

Egen trumma under tillverkning. - Min trumma ska vara röd, säger Paulina Strender och får sen viss hjälp av mamma Christina Strender. Att göra sin egen trumma vara en av många aktiviteter för barn vid Kumla församlingshem på söndagen. Foto: Åsa Eriksson.

Mer läsning

Annons