Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USÖ storsatsar på hjärtat

Toppmodernt labb på USÖ ska ge patienter den snabbaste och effektivaste hjärt- och kärlsjukvården i Sverige.

Annons
Toppmodernt. USÖ är i framkant när det gäller hjärt- och kärloperationer. Förutom ett labb med senaste utrustning och teknik invigdes i går USÖ sina första hybridsal som kommer göra det möjligt att kombinera öppen kirurgi med kateterteknik. I mitten syns Thomas Larzon och sjukhusdirektör Jan Olsson.

– Det unika är att vi kan behandla åderförkalkningssjukdomar var de än uppstår, säger Fredrik Calais, Kardiolog, och ansvarig för PCI. Nu hoppas läkarna att de i framtiden ska kunna utföra nya banbrytande behandlingsmetoder.

 ‑ Vi vill leva länge. Vi vill inte ha stroke eller hjärtsjukdomar. Men många som når en tillräckligt hög ålder och lever på västerländskt vis kommer att drabbas. Hälften av befolkningen dör i de här sjukdomarna, säger Stella Cizinsky, verksamhetschef på Kardiologiska kliniken vid USÖ.

Läkarna är säkra på att de nu ska kunna göra ingrepp betydligt snabbare och enklare i den nyinvigda toppmoderna operationssalen.

Metoden som kommer att användas blandar traditionell öppen kirurgi med tekniker som innebär att läkarna utför ingrepp via en kateter genom ljumsken.

– Den gamla utrustningen har vi utnyttjat så långt det bara går. Vi har vuxit in i kostymen så att sömmarna har börjat knaka. Vi kommer att kunna behandla tillstånd som vi tidigare inte kunde, säger Thomas Larzon, överläkare, vid kärlkirurgin på USÖ.

Nu hoppas läkarna att de på sikt även ska kunna säkra nya banbrytande metoder.

– Det finns många andra möjliga behandlingsområden i kärlträdet som vi i framtiden skulle kunna rikta in oss på. Vi kommer inte längre att ha tekniska begränsningar, säger Fredrik Calais.

Stella Cizinsky påpekar att de nya metoderna de hoppas på, inte bara handlar om att öppna kärl, utan också om att kunna stänga dem.

– Det kan vara att stoppa blödningar genom att täppa till kärl. Kanske kommer vi att kunna genomföra vissa former av cancerbehandlingar där man täpper till tumörkärlen. Det kan även bli möjligt i framtiden att ge lokalbehandlingar med olika former av läkemedel långt in i kroppen, säger hon.

Forskarna på USÖ publicerade förra året sina resultat av forskningen kring puls-åderbråck i en känd internationell och vetenskaplig tidskrift. Artikeln blev rankad som en av de tio viktigaste publikationerna under förra året.

– Det visar på att vi spelar i världsligan och inte allsvenskan när det gäller kärlsjukdomar, säger Thomas Larzon.

Det är två salar på USÖ som är utrustade med den senaste tekniken för att utföra hjärt- och kärloperationer. En av salarna är ett renodlat labb för ingrepp genom katetrar, i första hand av akuta hjärtinfarkter.

– Operationssalen är så stor att vi får plats med operation, narkos och röntgen samtidigt. Det är en luftrening som gör att miljön är steril så att det går att genomföra öppen kirurgi om det skulle behövas, säger Lena Böörs, avdelningschef.

Stella Cizinsky kramar om Fredrik Calais. Till höger syns Lena Böörs-

Mer läsning

Annons