Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utländska kvinnor utnyttjas av män

Karlskoga och Degerfors har anmärkningsvärt många fall av kvinnor som utnyttjats för så kallad fru-import.

Annons
Angela Beausang, ordförande i Roks är inte förvånad över resultatet, att män importerat fruar är ingen nyhet. Hon är glad att problemet kommit upp till debatt. FOTO: ROKS

Enligt en undersökning gjord av Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, så är 90 procent av de utnyttjade kvinnorna i länet från Karlskoga/Degerfors.

Roks har gjort en sammanställning av så kallad fru-import. I slutet av 2008 och början av 2009 skickades en enkät ut till Roks samtliga 86 kvinnojourer där de frågade om hur många kvinnor som utsatts för fru-import som jourerna kom i kontakt med under 2008.

I Örebro län hade 18 kvinnor varit i kontakt med kvinnojourerna.

Det som är anmärkningsvärt är att 15 av de 18 kvinnorna kom från Karlskoga/Degerfors.

Yvonne Helj, föreståndare på kvinnohuset i Karlskoga berättar att siffrorna kan skilja på grund av att socialtjänsten skickar kvinnorna till andra kommuner.

– Männen som misshandlar dem finns ju kvar i samhället. Men visst är det så att det finns en hel del här.

Ett bra sätt tycker hon är att stoppa dem redan i länderna där de hämtar kvinnorna.

– Vi tog reda på att om man har ett foto på männen som utnyttjar kvinnorna och skickar det till Thailändska ambassaden så stoppas männen redan i tullen nere i Thailand.

Inte förvånad

Angela Beausang, ordförande i Roks är inte förvånad över resultatet.

– Jag har jobbat länge inom Roks och det här är ett jätteproblem. Nu senast hörde jag om en man i norra Sverige som just skaffat sig sin tionde fru.

Problemet enligt henne är migrationsverkets 2-årsregel. Den går ut på att permanent uppehållstillstånd beviljas först när en nyetablerad relation varat i två år efter ankomsten till Sverige.

Satt i system

– Många män har satt regeln i system. De skickar ut kvinnan innan två år har gått och då utvisas hon. Därefter tar de in en ny kvinna. Det har hänt att män ringt till polisen och bara sagt att han inte vill vara gift längre och att kvinnan måste skickas tillbaks.

Angela Beausang tror inte att alla kvinnor blir misshandlade. Men att det är en stor mänsklig tragedi att behöva skickas tillbaks.

– Efter den här rapporten har en debatt uppstått och det är bra. Först måste bedömningen med 2-årsregeln ändras. Därefter tycker jag att man kan registrera män som satt det här i system. Ett sådant register fanns, men togs bort 2006 för att det var integritetskränkande för männen. Att det här systemet är integritetskränkande för kvinnorna tänker de inte på.

Många fall i Värmland

 

Roks pekar ut Värmland som den värsta regionen för så kallad hustruimport. Enligt siffrorna sökte 515 kvinnor som kommit till Sverige på grund av en relation med en svensk man hjälp hos kvinnojourerna i Sverige under 2008, 38 av dem i Värmland.

Fallen i Värmland motsvarar ett fall per 7 000 invånare vilket är flest i landet I exempelvis Stockholms län är inte fallen mer än ett per knappt 19 000 invånare. Siffrorna för Karlskoga/Degerfors är än mer skrämmande. Där motsvarar 15 kvinnor ett fall per 2 660 invånare.

Birgitta, som av säkerhetsskäl inte vill berätta sitt efternamn är joursamordnare i Värmland och berättar hur de arbetar.

– Under 2008 har vi varit noga med att kartlägga kvinnor som tagits hit för att bli gifta. Därefter har vi försökt att se vilka som tar hit fruar.

Först är det svenska män som tar hit fruar. Sedan är det personer med invandrarbakgrund. Där finns även män som är andra generationen invandrare. Hon förklarar att det inte alls är ovanligt att släkten kräver att de ska gifta sig med en kvinna från den egna kulturen.

Birgitta menar att det finns tre punkter som måste genomföras.

– Först måste en grupp med personal från oss, SFI, Svenska för invandrare som ofta kommer i kontakt med dessa kvinnor, socialtjänsten och länsstyrelsen sätta sig ner och göra en grundlig kartläggning i hela landet. Sedan måste giftermålen följas upp bättre.

Sist menar hon att det måste till ett program för att ändra på dess män.

– Migrationsverket har alla namn på männen som gång på gång tar hit nya fruar. Men de får inte lämna ut dess register. Registren måste öppnas för oss.

Mer läsning

Annons