Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utökat skydd för våtmarker

Tidigare beslutades att Getapulien-Grönbo i Lindesberg och Nittälven i Ljusnarsberg/Hällefors ska skyddas enligt våtmarkskonventionen Ramsar. Nu skyddas områdena dessutom i miljöbalken.

Annons

I början av 2013 utsåg regeringen 15 nya våtmarker i Sverige som internationellt värdefulla i enlighet med Ramsarkonventionen. Getapulien-Grönbo och Nittälven ingick bland dessa.

På torsdagen togs ett steg till i skyddet då ett generellt markavvattningsförbud i de våtmarksskyddade områdena, med en total yta av nära 150 000 hektar, behandlades. Därmed får våtmarkerna ett generellt skydd i den svenska miljöbalken.

Miljöminister Lena Ek framhåller att markavvattningsförbudet är en tydlig markering att åtgärder enligt Ramsarkonventionen sker.

– Våtmarkerna ger oss viktiga ekosystemtjänster som vattenrening och lagrar kol. De är dessutom ovanligt artrika med både ett fantastiskt fågelliv och livsmiljö för sällsynta arter som exempelvis olika orkidéer, säger Lena Ek i ett pressmeddelande.

– I Sveriges internationella åtaganden om våtmarker ingår att de ska bevaras och skötas på ett hållbart sätt. Därför behöver vi också restaurera våtmarker och återskapa dem på lämpliga ställen där de har dikats ut, vilket många markägare varit inblandade i de senaste decennierna.

Ramsar

Ramsar är en global naturvårdskonvention med syfte att viktiga våtmarker och vattenmiljöer ska bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt. Konventionen trädde i kraft 1975 och var en av de första moderna konventioner för biologisk mångfald. I världen finns cirka 2000 Ramsarområden, bland annat Stora Barriärrevet i Australien och Everglades i USA.

Mer läsning

Annons