Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gäller för dig som ska gå på Rudbeck eller Karro?

Vad är det egentligen som gäller för dig som ska gå på Rudbecksskolan eller Karolinska skolan?
NA har pratat med politiker och chefer i Örebro kommun.
Här kommer frågor och svar.

Annons
Rudbecksskolan kommer stegvis att göras om till bostäder och kontor. Besluten fattas lokal för lokal i gymnasienämnden.

Vad händer med Rudbecksskolan?

Den 1 juli slås Rudbecksskolan och Karolinska skolan ihop till en enhet. Senast hösten 2012 flyttar Rudbecksskolans elever, lärare och utbildningar till Karolinska skolans lokaler. Men redan 2011 förändras flera gymnasieprogram i Örebro och flyttar till andra skolor.

Varför ska Rudbecksskolan inte vara kvar?

För att antalet gymnasieelever totalt blir färre. Samtidigt söker allt fler elever till friskolorna. Antalet sökande till Rudbecksskolan har minskat de senaste åren medan Karolinska skolan har blivit populärare. Om man delar upp programmen på flera skolor blir klasserna för små och det blir dyrare. Då är det dessutom svårt att behålla alla inriktningar på programmen.

Vad kommer att hända med Rudbecksskolans lokaler?

Kommunen har sålt lokalerna till Örebroporten som har fått i uppdrag att göra om lokalerna till bostäder och kontor.Rudbecksskolan kommer att finnas kvar till sommaren 2012, men Borgen och delar av de andra lokalerna ska hyras ut eller säljas efter hand som eleverna minskar. Planerna är att göra om Borgen till konsthall och Öbo-kontor. Redan i mars väntas gymnasienämnden fatta beslut om att avveckla Borgen och våning 2, 3 och 4 i B-huset. Elevansökningarna kommer att styra framtida lokalbehov, enligt Thomas Gustafsson som från och med den 1 juli blir chef för den gemensamma enheten Karolinska skolan/Rudbecksskolan.

Vad händer med Rudbecksskolans utbildningar?De flesta kommer att finnas kvar, men i Karolinska skolans lokaler. ”Genom att vi slår ihop skolorna blir det möjligt att behålla de olika inriktningarna på både naturvetenskapliga programmet och samhällsvetenskapliga programmet”, säger gymnasiechefen Johan Svedmark. Chefer och politiker säger att det viktigaste är att eleverna får gå på det program och den inriktning som de vill. Skolbyggnaden är inte det primära, säger de. ”Om vi inte hade gjort sammanslagningen hade vi inte kunnat erbjuda alla kurser och inriktningar”, säger Johan Svedmark.

Hur påverkas jag som är elev på Karolinska skolan och Rudbecksskolan när skolorna slås ihop?

Det är inte säkert att du påverkas alls, förrän hösten 2012. Men det kan också bli så att du får ha vissa lektioner på den andra skolan. Vilka ämnen det gäller kan ingen svara på än. ”Man kan vara säker på att få gå på Karro/Rudbeck, men man kan inte vara säker på att alla timmar i veckan är på Rudbeck om man har sökt Rudbecksskolan”, säger Thomas Gustafsson som blir chef för nya enheten.

Vad händer med Rudbecksskolans personal?

När eleverna blir färre får personal sluta. Förra året försvann 13 personer. Ytterligare neddragningar kommer att ske bland vaktmästarna, ledningen och administrationen. Men de flesta kommer att flytta med till Karolinska skolans lokaler. Arbetslagen kommer antagligen inte att splittras upp under nästa läsår, men sedan blir det kanske förändringar. ”Sjunker elevantalet på enheten så behöver vi också minska personalbemanningen bland lärare, men då skulle jag tro att det finns tjänster på någon av de andra skolorna”, säger Thomas Gustafsson, chef för den nya enheten.

Vad händer med elever som börjar på Rudbecksskolan i höst?

”De elever som har påbörjat en utbildning på en enhet (skola) fortsätter i första hand där”, säger gymnasiechefen Johan Svedmark. Medan Karolinska skolans kemisalar renoveras får eleverna till exempel ha lektioner på Rudbecksskolan under tiden. ”Under två år kommer vi att kunna använda E-huset, M-huset och K-huset på Rudbecksskolan som ersättningslokaler om vissa salar behöver stängas för renovering på Karolinska skolan”, säger Thomas Gustafsson, chef för nya enheten.

Vad händer med Krampen och Stjärnparaden?

Det får leva kvar, om eleverna vill driva det vidare. Under våren kommer elevråden att träffas för att diskutera det här.

Har Rudbecksskolan och Karolinska skolan bra ekonomi?

Rudbecksskolan har haft minus medan Karolinska skolan har gått med plus. När skolorna slås ihop till en enhet saknas det fortfarande 14 miljoner kronor för att få budgeten i balans. Men flera åtgärder är redan gjorda som förbättrar ekonomin. ”Min bedömning är att det i princip inte är realistiskt att få en budget i balans i år. Jag kommer dock att starkt arbeta för att den sammanlagda enheten är i balans 2011”, skriver Thomas Gustafsson som blir ny chef för Karolinska skolan/Rudbecksskolan, i sitt nyhetsbrev till personalen.

FOTNOT: NA har läst upp texten för Johan Svedmark och Thomas Gustafsson före publiceringen.

Mer läsning

Annons