Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänliga hälsningar från solen

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Det märks att mars är en vårmånad eftersom solen nu börjar värma.

Annons

Det syns inte bara på termometern som visar alldeles för höga värden om man, som jag har den på solsidan. Kanske inte helt lyckat…

Min termometer visade på onsdagen +23,4 grader men i verkligheten var det -2 grader ute. Ett annat tydligt tecken på att solen värmer är att konvektiva moln bildas på dagarna ifall det är tillräckligt instabilt i atmosfären. I instabila skikt avtar temperaturen kraftigt med höjden vilket medför att vertikala rörelser lättare kan uppstå. Det är just i områden med uppvindar som konvektionen kan ta fart.

Solen värmer nu så pass mycket att luften närmast marken värms upp och börjar stiga. När luften stiger kyls den av så att vattenångan i luften kondenseras och blir till små vattendroppar eller iskristaller. Först bildas stackmoln men forsätter molnet att växa på höjden blir det ett bymoln. Dessa molntoppar kan nå 5 till 10 km höjd och ger nederbörd i form av regnskurar eller snöbyar.

Ett bra exempel är tisdagens väder i Östergötland. Prognosen visade soligt och vackert väder under hela dagen. Dagen började också med ljuvlig sol men fram på dagen började stackmoln växa till. Under eftermiddagen var det ganska molnigt väder och vi fick även en del snöbyar över länet.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons