Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tredje elev kännerobehag att börja skolan

Prestationskraven gör att många elever tycker att det är obehagligt att börja skolan. Men att vara nervös är inte så märkligt, enligt en barn- och ungdomspsykolog.

Annons

Organisationen Friends har frågat 1082 ungdomar mellan 14 och 17 år om de känner obehag inför skolstarten. På den frågan svarade en av tre ja. Den klart största anledningen till obehagskänslorna var prestationskrav och krävande skolarbete.

”Smal kunskapssyn”

– Jag tror tyvärr att vi har en för smal kunskapssyn, testandet av elever kan i många fall vara kontraproduktivt, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

För att minska oroskänslorna är det viktigt att lärarna får tid att arbeta med eleverna, säger hon.

– Jag får många signaler från lärare som säger att de överhopas av administrativa uppgifter och det stjäl tid fån kärnuppgifterna, att undervisa och bygga starka relationer mellan eleverna.

Inte förvånad

Ingrid Gråberg, barn- och ungdomspsykolog, är inte förvånad över att elever tycker att det är obehagligt att komma tillbaka till klassrummen.

– Jag tänker på undersökningar om barn och stress. Skolan är ju ett område som hamnar högt upp som angiven orsak till att man känner stress.

– Barnen är ju i skolan fem dagar i veckan och är både deras arbetsplats där de ska prestera och också en social arena. Du har krav och press att klara skolarbetet och det sociala blir också en press för många, säger hon.

Nervositet normalt

Om 34 procent är en stor andel eller inte menar Ingrid Gråberg beror på om vilken form av oro eleverna känner.

– Frågan är hur nervösa de är, har de snudd på panikångest eller är de lite nervösa? Att vara lite nervös är fullkomligt normalt och ingenting farligt.

Att oroskänslorna hopar sig inför det nya läsåret är inte så märkligt, tycker hon.

– Jag tänker att många är oroliga inför första skoldagen, många börjar en ny klass. Det är normalt att vara nervös inför nya saker. Tänk dig som vuxen att börja på ett nytt jobb – klart att man är lite pirrig när man ska in i ett nytt socialt sammanhang.

Mer läsning

Annons